fbpx
Nyomj Entert

A Károly-híd megépítése animációba sűrítve

Az Engineering and Architecture-nek köszönhetően betekintést nyerhetünk a cseh főváros, Prága ikonikus és legismertebb nevezetességének, a Károly-hídnak építkezési fázisaiba.

A Károly-híd amellett, hogy Prága szimbóluma, Európa egyik legrégebbi hídja is egyben. A Moldva folyó állandó hídjaként sokáig ez volt az egyetlen kőhíd a cseh fővárosban, az Óvárost és a prágai várat összekötő útvonalon. A híd építése még 1357-ben kezdődött, majd a 15. század elején fejeződött be. Helyén először egy fahíd, a Judit híd állt, amelyet az 1342-es árvíz súlyosan megrongált.

A mészkőből épült híd 515 méter hosszú és majdnem tíz méter széles, összesen tizenhat boltívvel. A munkálatok a nyersanyagok kitermelésével kezdődtek, így az első kihívást az alapanyag szállítása jelentette. Ezt a Moldva folyóba süllyesztett tartóoszlopok létrehozása követte. Néhány oszlop megépítése után a mérnökök a kőboltozatokkal folytatták a munkát: fából készült állvány segítségével megmunkált homokkőtömböket helyeztek el az íveken. A boltozatot egy új kőréteg erősítette meg, amelyet téglával vontak be, egészen a híd felületének szintjéig. A híd teljes palástját alkotó, masszív mészkőtömbök mellett a Judit híd maradványait is hasznosították.

Engineering and Architecture | Web | Facebook | Instagram

Forrás: Designboom

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük