fbpx
Nyomj Entert

A kicsiknek is a legjobbat! | Egreš

Természet, grafikai tervezés, illusztráció – ez a három hívószó határozza meg az Egreš mindennapjait. A független könyvkiadó gondozásában csodás könyvek születnek, kiváló illusztrátorok közreműködésével, Pozsonyban.

A szociálpedagógus végzettséggel rendelkező Zuzana Mitošinková 2014-ben indította útjára az Egreš-t. Zuzana szakmai gyakorlatát a pozsonyi BIBIANA kulturális intézmény falai között szerezte: a gyerekek és a fiatalok művészeti nevelésével foglalkozó szervezetnél eltöltött idő inspirálta őt arra, hogy saját vállalkozásba kezdjen. Az Egreš tulajdonképpen civil egyesületként indult, s így működik ma is – a független könyvkiadó és stúdió célja, hogy minőségi, vizuálisan is izgalmas kiadványok kerüljenek a kicsik kezébe.

Már az indulás évében belevágtak egy saját magazin kiadásába. A gazdagon illusztrált, gyerekeknek szóló lap egy sikeres közösségi finanszírozásnak köszönhetően valósulhatott meg, majd az első számot a következő évben két másik követte. A nyomtatott változatok után 2016-tól a magazint online formában jelentetik meg. Az első kiadványaik között kell megemlítenünk a kispingvin kalandjait elmesélő „Cesta domov” („Hazafelé”), valamint a bestsellernek számító „Greta” mesekönyveket, utóbbi egy éneklő bálna történetét meséli el, aki a tengerekben felhalmozódó hulladékok miatt elveszíti a hangját (a könyv magyar nyelven is megjelent, a hazai Pagony webshopjában be is szerezhetitek).

A kiadványokhoz minden esetben felelős gazdálkodásból származó papírt használnak fel, alkalomadtán újrahasznosított papírból is dolgoznak. De nemcsak a hordozó, a belbecs tekintetében sem elégednek meg a középszerűvel: a könyvek izgalmas, színes és ízléses képi világához a legjobb grafikust, illusztrátort keresik fel. Általában szlovák művészekkel dolgoznak, de gyakran előfordul, hogy külföldi alkotót kérnek fel egy-egy könyv illusztrációinak megrajzolására.

A Barcelonában élő lengyel művész, Susie Hammer két könyvet is illusztrált az Egreš számára: a „V záhrade” („A kertben”) és a „Stratený šál” („Az elveszett sál”) című kiadványokat (előbbi esetében Michal Tornyai, utóbbinál Ondrej Jób felelt a grafikai tervezéséért). A különleges printeket jegyző cseh Tomski & Polanski duó tagja, Ilona Polanski is megfordult már az Egreš háza táján – az ő keze nyomán születtek meg a „Na kraji lesa” („Az erdő szélén”) mesekönyv rajzai.

Az Egreš kínálatában elsősorban gyerekkönyveket találunk, de limitált kiadású képeslapok, plakátok, és egyéb kiegészítők között is válogathatunk, s ami közös bennük: a kicsik érzékenyítése, a tudatos nevelés, a játékos tanítás. A tárgyak sokszor elegyednek párbeszédbe egymással: a mi egyik kedvencünk például a „V záhrade” könyvből inspirálódva készült gyerekruhákat jegyző, ugyancsak szlovák, Mile márka kerti kollekciója. Valamennyi termék gondos tervezés eredménye, és erre maga az Egreš csapata a legjobb garancia.

Fotók: Zuzana Gavulová

Egreš | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük