fbpx
Nyomj Entert

A modern házak titkos élete | Könyvajánló

Talán még sohasem töltöttünk annyi időt otthonaikban, mint az elmúlt egy évben. Az intenzív otthonlét ideje alatt kiváltképp érzékletessé vált, hogy élettereinkben mutatkozik meg legerőteljesebben az építészet és a design hétköznapjainkra gyakorolt hatása. Az április elején megjelent The Secret Life of the Modern House című könyv témája most aktuálisabb, mint valaha. A kötet informatív és szórakoztató gyűjtemény a tökéletes otthonról való álmodozáshoz.

A szerző, Dominic Bradbury építészetre és designra specializálódott író-újságíró kilencven ikonikus házon keresztül mutatja be a modern házak alakulásának történetét. Azt vallja, hogy minden otthon saját személyiséggel rendelkezik, amelyet saját magunk visszhangjának is tekinthetünk. Otthonaink ugyanakkor olyan belső jellemzőkkel is bírnak, amelyek jóval túlmutatnak rajtunk, és amelyek minket is formálnak.

A könyv stílusa élvezetes, könnyen érthető azok számára is, akik nem jártasak a modern építészet területén, de az építészettörténeti ismeretekkel rendelkezőknek is mutathat újdonságot. Segítségével bepillantást nyerhetünk a világ különböző tájainak korszak- és stílusalkotó házaiba: megismerhetjük sztárépítészek és kevésbé ismert alkotók gondolati hátterét is.

Eduardo Longo: Casa Bola, 1979, Sao Paolo

A téma túlmutat a szűk értelemben vett építészeten, tágabb perspektívából vizsgálja és helyezi kontextusba azokat a tényezőket, amelyek hatással vannak a téralkotás korszakonként és helyszínenként változó hangsúlyaira. A bemutatott otthonok kristálytisztán mutatják meg az emberek viszonyát a természethez, a társadalomhoz, a szabadidőhöz és a magánélethez. Többek között háborúk nyomai, az emancipáció, a megváltozott munkavégzés és különböző filozófusok elméletei mutatkoznak meg tárgyi környezetünkben. A lakóépületek ilyen értelemben véve korszellemek lenyomataként, mégis állandó mozgásban vesznek körül bennünket.

A tizenkilenc tematikus fejezetet felölelő narratíva 1860-ban kezdődik az Arts and Crafts mozgalom és az irányzat jeles képviselője, William Morris saját tervezésű otthonának bemutatásával. A szecesszió, az art deco, a klasszikus modernizmus, majd az organikus, brutalista, posztmodern és high-tech építészet példáin keresztül jutunk el a 21. század második évtizedéhez és napjaink kihívásaihoz. A globális problémák megoldásában a szerző sugallata szerint lakóépületeink újragondolása is megoldást nyújthat. Megéri beleolvasni!

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük