fbpx
Nyomj Entert

A világ legnagyobb fényinstallációja

Ha San Francisco, akkor eszünkbe jut a város jellegzetes lejtős utcái, a régi villamosok, a Transzamerika Piramis és persze a Golden Gate híd. De a város lakói nem csupán erre a hídra büszkék hanem a nála fél évvel öregebb 7 kilométeres Bay Bridge hídra is.

small5small1

Olyannyira, hogy a híd új ledes világításával méltó társa lehet népszerűségben a Golden Gate hídnak, legalábbis esténként. A 25 ezer ledből álló világítás a világ legnagyobb művészi fényinstallációja lesz, ugyanis a hídon előre programozott fényjátékok fognak futni amit számítógépen lehet majd vezérelni.

A teljes világítás 8 millió dollárba kerül aminek tetemes részét adományokból finanszírozták. A ledenként 1 wattot fogyasztó világító testeknek köszönhetően a világítás évente kb 22 ezer dollárba fog kerülni, napi 7 órás üzemidővel számolva. Ez azt jelenti, hogy naponta 30 dollárba, azaz kb 7000 forintba kerül majd a híd megvilágítása.

small2small3

Egy akció keretében pedig bárki örökbe fogadhat a 25ezer ledből egyet, mindössze 50 dollárért. A fényshow-t akár egy notebookról is lehet majd vezérelni, és a projekt vezetői örömmel fogadják a netezőktől a kreatív ötleteket a fényinstallációhoz.

httpv://youtu.be/p-qxdIFVMz8