fbpx
Nyomj Entert

Alakváltó formák | Benoit Leva

Minimalista, egyszerű és organikus formák pasztellszínekben, egy olyan világban, ahol semmi nem az, aminek látszik. A francia Benoit Leva mozgóképein még a kavics is cseppfolyóssá alakul. Stopmotion-videók következnek, a megtekintésért kattintsatok!

Benoit Leva Párizsban végzett tervezőgrafikusként, később egy tévécsatornánál helyezkedett el art directorként a francia fővárosban. A stopmotion-technika iránti szeretete öt évvel ezelőtt kezdődött, amikor is úgy érezte, el kell távolodnia a képernyőtől, nem ülhet egész nap az íróasztala mögött: „Kézművesebb jellegű, fizikai munkára vágytam – úgy tekintettem a stopmotion-eljárás módszerére, mint a grafika és a kézi alkotás ötvözésére” – mondta el Benoit.

Munkáiban kezdetben papírformákkal kísérletezett, amelyeket később egyéb organikus és természetes alapelemek váltottak fel. Jelenleg a víz és folyadék mozgásának rekonstruálása van rá a legnagyobb hatással, merev és szilárd tárgyak segítségével reprodukálja a folyamatot. A mozgóképein megjelenített koncepciók természetes és könnyed esztétikával társulnak: „Elképzeléseimet igyekszem a lehető legjobban letisztítani és fölösleges ráhatások nélkül megalkotni” – tette hozzá.


Benoit alkotásai nem csak néhány mozzanat megjelenítésére fókuszálnak. Nem rég debütált „I am Square” című stopmotion-rövidfilmje, amelyben az egyén bonyolultságát és megélt érzelmeinek sokszínűségét kelti életre papírkivágások segítségével.

„Véleményem szerint a négyzet az alapja minden geometriai formának. Ha egy kicsit nagyobb odafigyeléssel szemléljük, akkor felfedezhetjük minden aspektusát és bonyolultságát. Technikai szempontból a kocka volt a legérdekesebb geometriai forma, amely lehetővé tette, hogy a legtöbb érzelmet tudjam bemutatni. A kisfilmben tulajdonképpen a legösszetettebb fogalmakat sikerült megjelenítenem és kifejeznem egyszerű, minimalista formákkal” – részletezte Benoit.

Kövessétek ti is Benoit Leva stopmotion-animációit a művész Instagram-oldalán!

Benoit Leva | Instagram | Vimeo

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük