fbpx
Nyomj Entert

Archeopark Pavlov | Pavlov, Csehország

A pavlovi Régészeti Park 2016-ban elkészült épülete a magasból pont úgy fest, mintha egy régészeti feltárás helyszíne lenne: a föld alatt bejárható múzeum teteje ugyanis csak pár helyen bukkan a felszín fölé. PACE X HYPEANDHYPER sorozatunk e heti részében ezt a felfedezésre érdemes helyet mutatjuk be.

Mészkősziklákra emlékeztető tömbök egy mezőn – első ránézésre csak ennyi látszik a pavlovi Régészeti Múzeumból, melynek területe a világ legjelentősebb régészeti lelőhelyeinek listáján szerepel. A 2016-ban átadott épület, melyet a Radko Kvet építész iroda tervezett, egyszerű látványával a prehisztorikus időket és a régészeti feltárásokat idézi fel a látogatóban már azelőtt, hogy a leletek közé érne.

A „homlokzat” után, melyet ebben az esetben a fehér betontornyok csúcsai jelentenek, az épület belső terében már a beton dominál. Az 500 négyzetméteres területű múzeumban egy barlang terének felidézése volt a cél – ezt a célt szolgálják a döntött, szürke betonfalak, melyek emellett jellegzetesen kortársak is, de már a főbejárat is emlékeztet egy barlang szájára.

A kiállításon a fő hangsúlyt a paleolitikum vadászainak mindennapjai, az ő művészetük és rituáléik kapták, hagyományos múzeumi eszközökkel és kortárs audiovizuális technológiával bemutatva.

PACE X HYPEANDHYPER című sorozatunkban hétről hétre bemutatunk egy-egy munkát a kelet-közép-európai régió kiemelkedő kortárs középületei közül. 

PACE | WebFacebook

BME Középülettervezési Tanszék | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük