fbpx
Nyomj Entert

Archition | építészeti vizuál egy kicsit másképp

Hosszú snittek, megnyugtató geometria, érdekes tükröződések és nem utolsó sorban klassz zene – statikusság mozgásban. Jaksa Bálint és Kriston Csaba közös projektje, az Archition új megvilágításba helyezi az építészeti témájú filmezést.

Jaksa Bálint régi álma volt, hogy a munkájából fakadóan, napi szinten fotózott épületeket végre mozgóképekben is megörökítse. „Sokszor elgondolkodtam azon, hogy amit a fotózások alkalmával több fotón kell megoldani egy-egy épületrészlet vagy belső tér bemutatásakor, az videós eszközökkel 1-2 másodperc alatt nagyon látványos felvételekkel megoldható. Az amúgy statikus épületet a különféle filmes eszközökkel rendkívül érdekes módon lehet megmozgatni” – mondta el a fotográfus.

Bálint felszerelése már egy ideje megvolt a mozgóképekhez is, de sokáig nem talált hozzá hasonló szakmai elhivatottságú társat. Aztán egyszer csak régi barátjáról, Kriston Csaba filmes szakemberről kiderült, eddig ki nem élt vágya az építészet megörökítése. Így amikor tavaly év végén Bálint felvetette neki az építészeti filmezés ötletét, kapva kapott a lehetőségen, és hamarosan el is startoltak első közös munkájukkal, a MOME videóval.

Projektjeiket pedig azóta is közösen tervezik és valósítják meg az Archition formációban. „Afféle fotós-videós csapat vagyunk, ahol én képviselem a fotós vonalat és hozom az építészeti szemléletet, közben pedig Csabi mellett lassan beletanulok az operatőri szerepbe is, de filmes vonalon, a felvételek elkészítése után a nagyobbik rész; az utómunka és a vágás teljes mértékben Csabit dicséri.”

Közösségi felületeiken és a Behance oldalukon a videós munkák mellett Bálint korábbi fotózásai során készült felvételeit is bemutatják, hogy minél többen megismerjék, tisztába kerüljenek az Archition mögött rejlő látásmóddal. A járvány okozta jelenlegi helyzet sajnos jelentősen szűkítette a mozgásterüket, de addig is bőven van mivel haladniuk. „Ha nem úgy alakult volna a világ ahogy, akkor több videós- és fotóanyag készült volna már saját projekt címen. Az első videó amúgy olyan nagy visszhangot keltett a meglévő ügyfeleink között, hogy volt, ahonnan már konkrét videós megbízást is kaptunk. Amíg máshogy nem alakul, tervezgetjük a saját projekteket, hogy amint lehet, az Archition újra feltűnjön valami újjal” – mondta el Bálint.

Archition | Behance | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük