fbpx
Nyomj Entert

arkt supply | Eger, Magyarország

A PACE Project és a HYPEANDHYPER közös sorozatában ismét egy fenntartható, közösségi projektet mutatunk be. Újraértelmezett tervezési folyamat, kollektív építkezés a helyi közösség bevonásával – ebből született az egri Arkt Művészeti Ellátó.

Az arkt studio 2014-ben keresett egy olyan helyet, ahol nemcsak saját tervezői tevékenységét végezheti, de a helyi közösségépítéshez is hozzájárul. Kezdő tőke és nagyobb megbízások nélkül egy olyan, meglévő ház átalakítását pályázták meg az egri önkormányzatnál, amiben nem sokan láttak potenciált. Végül egy park közepén álló, romos épületre kaptak bérleti jogot tizenöt évre.

Az építészek olyan koncepcióval álltak elő, mely a helyi igényekből indul ki – az átalakítást így annak fényében tervezték meg, hogyan tölthetik meg hozzáadott értékkel a régi házat, illetve tehetik azt a kulturális és művészeti élet új színterévé.

Megfordítottuk a tervezés szokásos menetét: először anyagi támogatást kerestünk a szükséges feladatokhoz, majd építészeti megoldásokat találtunk ki, amelyek megfeleltek a támogatók által felajánlott anyagoknak. Kevesebb, mint egy év alatt sikerült az épületet felújítani a beérkezett anyagok felhasználásával és a helyszínen talált tárgyak újrahasznosításával” –  írják a 2014-ben megvalósult projektről a tervezők. A tervezési és kivitelezési folyamatba helyi középiskolásokat és egy büntetés-végrehajtási intézet elítéltjeit is bevonták, az épület tehát már azelőtt a közösségi építészet iskolapéldája lett, hogy elkészült volna. Sőt, maga az épület háttérbe is szorult a mögött a társadalmi összefogás mögött, amely az átalakítást kísérte. Ma Arkt Művészeti Ellátó néven, közösségi térként és kreatív műhelyként üzemel.

Megszeretni azt, ami a miénk, ma – a mindent lecserélni újra világában –  fontosabb, mint bármikor. A
gondoskodó megismerésben nem várt módon válunk a múlt és a jelen folytonos közösségének
részeseivé.

Fejérdy Péter DLA

PACE X HYPEANDHYPER című sorozatunkban hétről hétre bemutatunk egy-egy munkát a kelet-közép-európai régió kiemelkedő kortárs középületei közül. 

PACE | Web | Facebook

BME Középülettervezési Tanszék Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük