fbpx
Nyomj Entert

Az építészmérnöki kar épülete | Eszék, Horvátország

Fegyelmezettség találkozik a játékossággal, újszerűség pedig a történelemmel a horvátországi Eszéken található építészmérnöki kar épületében, melyet ezen a héten a PACE X HYPEANDHYPER sorozatunk keretében járunk be.

Az eszéki építészmérnöki kar épülete akár mintaként is szolgálhat a hallgatók számára. Rengeteg természetes fénnyel, tágas közösségi terekkel, de az egyéni tanulást is elősegítő módszerekkel tökéletes kiindulópont a jövő építészeinek.

Az épületet a horvát Dinko Peračić és Roman Šilje építészek tervezték egy komplexum részeként. A hosszúkás alaprajzú épület keskenyebb oldalai nyitottak, de számos más megoldás is az épület nyitott karakterét támasztja alá. Ilyen jellemzők a folyosók nyílt végződései, a belső teraszok és a hatalmas tetőablakok.

Akár a fény és a levegő, mely a tetőablakoktól a földszintig megtalálja útját, úgy tájékozódhatnak a hallgatók is az épületben, melyet könnyű átjárhatóság jellemez. Az alagsortól a legfelső emeletig széles összekötő elemeken járható be az építészeti kar, ezeket különféle kiegészítő funkciók kísérik: akad itt nyitott tanterem, menza, lelátók a Diákklub mellett, több terasz és iroda, valamint kerékpárparkoló. A tanulás, az interakció és az oktatás kortárs terei mellett pedig a múltból is megőriztek egy szeletet: a földszinten található régészeti lelőhelyet elegánsan integrálták az épületbe.

Az építészeti oktatás felfogható úgy is, mint tartalmas beszélgetések sorozata. Az eszéki építészkaron a gazdag tartalmat alátámasztja az épület, példásan illusztrálva a legfontosabb építészeti toposzokat: a fegyelmezett rendet és a szertelen játékosságot, a történeti rétegzettséget és az újszerű tektonikát egyszerre.

Bartha András Márk DLA, építész és egyetemi adjunktus

PACE X HYPEANDHYPER című sorozatunkban hétről hétre bemutatunk egy-egy munkát a kelet-közép-európai régió kiemelkedő kortárs középületei közül. 

PACE | Web | Facebook

BME Középülettervezési Tanszék Web Facebook Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük