fbpx
Nyomj Entert

Bauhaus 100 – Moholy

A Bauhaus 100 éve alkalmából a Dezeen is indított egy sorozatot, melynek legutóbbi részében egy Moholy-Nagy Lászlóról is szóló film kapcsán beszélgettek Alysa Nahmias producerrel. A cikk címe is beszédes és szívet melengető;

Bauhaus educator László Moholy-Nagy was “not given his due”

És valóban, Moholy-Nagy Lászlót egyre többen ismerik, 2016 őszén a new yorki Guggenheimben is láttuk kiállítását, ugyanakkor nyilvánvaló, hogy a Bauhaus sztárjainak árnyékában maradt annak ellenére, hogy az iskola bezárását követő években óriási szerepet vállalt a közösség fenntartásásban és az amerikai folytatás kialakulásában.

Moholy-Nagy 1923 és 1928 között tanított a berlini Bauhausban, majd az iskola bezárását követően még 1935-ig ott maradt saját irodáját vezetve, hogy néhány év hollandiai és londoni tartózkodás után 1937-ben az induló New Bauhaus invitációját elfogadva, annak igazgatója legyen. Az Association of Arts and Industries – amely igazgatónak hívta Moholyt – valójában chicagói iparmágnások és vállalkozók egylete volt, akik a Harvardról ismerték Walter Gropiust a Bauhaus iskola alapítóját és aki személyesen javasolta Moholy meghívását.

1939-ben tehát az ő támogatásukkal nyitotta meg iskoláját Chicagóban, amelyet egy év után bezárni kényszerült a finanszírozók kihátrálása okán, amelyet az okozott, hogy a támogatók kevéssé látták produktívnak vagy a saját szempontjaik szerint hasznosnak oktatási módszereit. Walter Paepcke – műgyűjtő és pártoló, a Container Corporation of America vezetőjének – segítségével folytathatta munkáját, és az intézmény School of Design néven élt tovább, méghozzá olyan sikeresen, hogy 1949-től az Illinois Institute of Technology részeként főiskolai rangra emelkedett, és azóta is így létezik.

A filmet 2019-ben mutatják be és készítésében közreműködött Moholy lánya, Hattula Moholy-Nagy is.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük