fbpx
Nyomj Entert

Best of régiós projektek 2020

Közép-kelet-európai design- és életmódmagazinként a HYPEANDHYPER célja, hogy összegyűjtse és bemutassa azokat az egyedi történeteket, karaktereket, különleges tárgyakat és tájakat, amelyek a világ ezen részét alakítják. Szerkesztőink az általuk legjobbnak tartott, a HYPE-on megjelent régiós projekteket gyűjtötték most egybe 2020-as visszatekintésként.

TOP 3 GYÖNGY ORSITÓL:

1.Történetek Kelet-Európából | Natúr magazin

„Kelet megérdemli a hype-ot” – mondjuk gyakran, és mindig örülünk, amikor jobbnál jobb régiós projektek igazolják állításunkat. Még nagyobb öröm, amikor azt látjuk, hogy más is így gondolja és személyes indíttatásból a helyi értékek hirdetése mellett dönt. Így tett Győrfi Rebeka is, amikor elkészítette a Natúr magazint, amely régiónk bor- és gasztroértékeit a mögöttük álló közösségeken keresztül mutatja be. Egyedi, természetes, őszinte – pont, mint egy natúr bor.

Elolvasom a cikket!

2. Lebegő emlékek | Varga Marietta legújabb sorozata

Pasztell színtónusok, lágyan hullámzó vízfelszín álomszerű, kissé nosztalgikus képi világgal társítva. Varga Marietta legújabb, „Mellownoon” című sorozatában a fotóművész Balatonhoz fűződő emlékei sűrűsödnek össze finoman lebegő tárgykompozíciók formájában.

Elolvasom a cikket!

3. Erdei kápolna Pannonhalmán

Se teteje, se oldalfala, mégis kápolna – nemrég ünnepelte második születésnapját a pannonhalmi Szent Imre-hegyen található szakrális tér, amelyet a MOME hallgatói és segítőik egy hét alatt építettek fel Illak-erdőben. A kápolna ugyanakkor nem csak a formabontó építészeti megoldás és a rekordsebességű megvalósítás miatt érdemel szót.

Elolvasom a cikket!


TOP 3 VIKÁRIUS RÉKÁTÓL

1.FAINA | Organikus designbútorok Ukrajnából

Victoria Yakushának, a FAINA márka tervezőjének nagy szerepe van abban, hogy a világ megismerje az ukrán designt. A formatervező az ökotudatos anyagfelhasználást és kortárs formavilágot hagyományos, ukrán kézműves technikával ötvözi, ihletért pedig az egészen ősi tradíciókig nyúl vissza.

Elolvasom a cikket!

2. Stílusos és környezettudatos búvóhely az erdő mélyén | hideandseek

A különleges és stílusos szálláshelyek sorába jól illeszkedik a cseh hideandseek márka mobilháza. A mesebeli és modern házikó nemcsak, hogy klasszul néz ki, de ökológiai szempontból is rendben van. A neve: Aranka.

Elolvasom a cikket!

3. Megdermedt idő | Adam Wilkoszarski

Üres vízpart, csend, elhagyatott lakókocsik és leeresztett medencék: lengyel Adam Wilkoszarski költői és nosztalgikus hangulatú képein elhagyatott üdülők tűnnek fel.

Elolvasom a cikket!


TOP 3 VISKI NOÉMITŐL:

1.Ikonikus designtárgyak a cseh bankjegyeken | UMPRUM

A prágai UMPRUM hallgatói a cseh bankjegyek és hivatalos személyi okmányok megjelenését tervezhették újra, Tuan Vuong Trong munkái pedig emlékbankjegyként nyomtatásba is kerülnek.

Elolvasom a cikket!

2. Tipós plakátok Bulgáriából | radktt

Radoslav Panev fekete humorral átitatott karakteres printjeire néhány héttel ezelőtt figyeltünk fel. A bolgár grafikus Instagram-oldala január eleje óta naponta más-más plakáttal frissül, amelyek között mi is megtaláltuk a kedvenceinket.

Elolvasom a cikket!

3. Stage, a színpad | Dnyipro, Ukrajna

Ha a közösségi építészetet illusztrálni kellene, a Stage-projekt lenne rá a tökéletes példa: több mint kétszáz ember munkájának eredménye, elkészülte óta pedig egy közösség igényeit szolgálja ki.

Elolvasom a cikket!


TOP 3 MAYER KITTITŐL:

1.House of Wine | Csehország

Egy 19. századi sörfőzdéből és egy hetvenes évekbeli raktárépületből született Kelet-Európa valószínűleg legmenőbb borbárja, a morvaországi House of Wine.

Elolvasom a cikket!

2. Értsük meg a jövő városát | Bemutatkozik az Urbanum

Mit jelent az élhető és befogadó, vagy éppen fenntartható város? Milyen kapcsolatrendszer alakulhat ki az épített környezet és a városlakók között? Egyáltalán: kié a város, kinek épül és milyen tényezők alakítják? Ilyen és hasonló kérdéseket feszeget Csizik Balázs, Kulcsár Géza és Vo Son Nam.

Elolvasom a cikket!

3. CEE_RO | East Ride

Fiatal kerékpárosok, akik hisznek a fenntartható és innovatív városokban: az Eastride Delivery futárszolgálat a környezettudatosság szellemiségében kizárólag ökoszemléletű szállítási módszereket alkalmaz, emellett a romániai biciklis kultúra megőrzésében is fontos szerepet játszik. Az „Eastriderek” a hegyekre épült városi környezet, az eső, a hó és a mínusz fokok ellenére is bármikor biciklire ülnek.

Elolvasom a cikket!


TOP 3 KOVÁCS NICOLETTŐL:

1.Beton.Hofi X Miki 357 – KÖZEL-KILÉT-EURÓPA

Egy elég jól sikerült farsangi buliban találkoztunk Mikivel, akitől találkozásunkkor egyből megkérdeztem, hogy min dolgozik mostanában. Megmutatta Mazzag Izabellával és Beton.Hofival közösen készített új videójának nyers vágatát, és csak annyit mondtam, hogy oké, ezt mi lehozzuk. Beton.Hofiról, bevallom, nem sokat hallottam korábban, de a szám és a klip szuper meggyőző lett. 

Elolvasom a cikket!

2. Art deco és zen egyszerűség | NOBU Varsó

Július óta a lengyel fővárosban is megtapasztalható a high-end japán életérzés: megnyitott Lengyelország első NOBU szállodája, figyelemre méltó designnal.

Elolvasom a cikket!

3. Ksenia Wallenstein | Kerámiák a karantén emlékére

Vannak, akik szerint a covid-19 járvány nem hagy majd nyomot az emberiség történetében (mondván, mi ez a pestishez képest), ám mi, akik épp megéljük, egyre inkább úgy érezhetjük, egy nagyon is jelentőségteljes történelmi korszak szereplői vagyunk. A művészet fáján is egyre több olyan alkotás terem, amely a koronavírus emlékét őrzi majd az utókor számára – ahogy Ksenia Wallenstein keramikus kifejezetten ebből az élményből táplálkozó kerámiái is, melyek csak előszobái egy készülőben lévő szoborinstallációnak.

Elolvasom a cikket!


TOP 3 FARKAS-ZENTAI LILITŐL:

1.Szlovákia épített öröksége | Čierne diery

A Szlovákia épített örökségének népszerűsítésével foglalkozó Čierne diery néhány év alatt az ország egyik legnépszerűbb kezdeményezésévé nőtte ki magát. Régi gyárépületek, üzemek, vidéki kúriák, alagutak, melyeket hiába is keresnénk, egy térképen sem találnánk – ők felfedezik, és mesélnek róla. Ma már 40 ezer követőjük van. Nem véletlenül.

Elolvasom a cikket!

2. Ez az Airbnb a Csernobil díszlete is lehetne

Egy vilniusi pár gondolt egyet és a kései szovjet éra mintájára az HBO nagy sikerű, Csernobil című sorozatának inspirációja nyomán rendezte be a lakását.

Elolvasom a cikket!

3. Brutalista Távoli Észak | Megjelent a Zupagrafika legújabb könyve

Szibéria hallatán elsőként az örök fagy és a ridegség juthat eszünkbe. David Navarro és Martyna Sobecka, a Zupagrafika designstúdió alapítói arra vállalkoztak, hogy bejárják a Föld talán legszélsőségesebb és legkevésbé ismert területét, és megmutatják, milyen is a Távoli Észak brutalista építészete.

Elolvasom a cikket!

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük