fbpx
Nyomj Entert

Beton okostelefon

Néhány évvel ezelőtt tűntek fel az első “okos” oszlopok Budapesten, a 86-os busz vonalán néhány megállóban. Több félét is teszteltek, és hamar kiderülhetett sokak számára, hogy ahogy Combino helyett a marhavagon, úgy az okos tájékoztató oszlop helyett is jó lesz a hamutartós sárgakukás alu oszlop, hogy megtudjuk mikor jön a busz. Nem szeretem az efféle negatív sztereotípiákat, hogy a magyarok ilyenek-olyanok mert szerintem minden, volt szocialista ország halmozottan küzd azzal problémával, hogy évtizedekig minden mindenkié volt; tehát senkié, és ezért kevésbé is becsüljük meg mondjuk a köztéri berendezéseket és eszközöket. A helyzet azonban változik szerintem, és ez természetes. Nézzük csak meg a Margit-híd felújítását követő elemi felháborodást és népharagot, amikor néhányan azt gondolták, az a megfelelő hely, hogy tageljenek picikét.

1672065-slide-reinventpayphones-beacon-frog-screen1_580x326

Szóval nem vagyunk reménytelenek. Egyszer a közeljövőben talán nálunk is lesz helye olyan eszközöknek, mint amelyeket itt most bemutatunk. New Yorkban 2014-ben fog lejárni az a megállapodás, amely az utcai telefonálást biztosította. Na nem a mobilt, hanem a filmekből jól ismert köztelefonok hálózatát, és ebből az apropóból írtak egy pályázatot a város következő köztéri kommunikációs eszközére, ez pedig a Reinvent Payphones.

A Frog javaslata az NYC Beacon terve, mely egy olyan képernyőkből álló oszlop amellyel gesztusokkal és hanggal, beszélgetve tudunk kommunikálni. A Capri névre keresztelt 3d szenzort az a PrimeSense nevű csapat fejlesztette hozzá, akik a Kinectet tervezték, és itt már nem csak elnagyolt kézmozdulatokat, hanem az arcizmok, a mimika legkisebb változásait is felismeri a rendszer, ez pedig azért lehet hasznos mert az oszlop így nem fog mindenkit leszólítani az utcán, aki elmegy előtte.

1672065-slide-reinventpayphones-beacon-frog-dial1_580x326

Nyugtasson mindenkit, aki amúgy kivan a kezdésnél említett hazai és környékbeli állapotokkal, hogy New Yorkban is  a legkeményebb kritika ebből a szempontból érte a projektet, ezért a tervezésnél ügyeltek erre, és betont, rozsdamentes acél és a kijelzőknél a reklám led kijelzőket is védő műanyagokat használják. Az eszköz még számtalan kamerával is figyel magára, ezért ha esetleg karcolni vagy tagelni támad kedvünk, eséllyel látjuk az arcunkat viszont az alkotásunkkal.

A két különböző szinten kialakított kijelzők közül az alsó “helyibb” és kisebb elérését generáló hirdetéseket jeleníthetne meg, melyek így olcsóbbak és elérhetőbbek lennének. Ide bárki saját eszközről is tölthetne fel reklámot vagy személyes üzenetet. A felső, többek által látható drágább hely pedig a nagyobb hirdetőknek nyújthatna megoldást.

A napelemről is működő eszköz vészhelyzet esetén útbaigazítóként vagy segítségkérőként is funkcionálhatna, mely így a kereskedelmi és informatív funkciók mellett életmentő szerepet is betölthetne.