fbpx
Nyomj Entert

BMW 'ninety' – A 90. születésnap

90 év telt el azóta, hogy a BMW piacra dobta az első motorját és 40 év, hogy megalkotta az R90s típust mely a ’70-es évek elején az egyik leggyorsabb, sorozatban gyártott motortípus volt a maga 898cm³-es boxer motorjával.

A bajorok összefogtak egy amerikai custom bike csapattal (roland spands) és megalkották a típus méltó utódját, a ‘BMW concept ninety’ névre keresztelt motort. A csapat elmondása szerint sikerült összhangot teremteniük ember és gép között úgy, hogy továbbra is felismerhetőek a típusra jellemző formai és technikai elemek, de a klasszikus és a superbike típus jegyeit is hordozza a gép.

small3

A ‘ninety’ a típusra jellemző léghűtéses boxer motort kapta, mely 900 cm³ és 115 lóerőt présel ki magából. A rengeteg kézzel készített alumínium karosszéria elemnek köszönhetően és a további súlycsökkentő szerkezeti megoldás miatt a motor súlya alig 190kg.
A feketére festett vázra került a Daytona narancs karosszéria, ami szintén megegyezik az eredeti 1973-as R90s színkódjával. Hasonló formai egyezés a kerek fényszóró, mely csak design-ban idézi meg elődjét, technikailag már LED-es elemeket kapott.

small1

httpv://vimeo.com/67065418

A BMW méltó képen ünnepelhette az új R90s motorjával a 40 éves típust és motorgyártásának 90 éves fennállását.

small4

small6

small5