fbpx
Nyomj Entert

Buborék a város felett | Villa Sophia, Prága

Közel lenni a város pulzálásához úgy, hogy könnyen el is tudjunk távolodni tőle, ha olyan kedvünk van – ez volt a fiatal, Kanadából Csehországba hazatérő pár fő igénye, mikor otthonuk tervezését a COLL COLL építészirodára bízták.

Prága Troja városrészében, egy domboldalon helyezkedik el a Villa Sophia, amelyről első ránézésre nem gondolnánk, hogy Palladio érett reneszánsz villáinak szigorúan szimmetrikus alaprajztípusát követi. A magasból már egyértelművé válik a párhuzam: a négyzet alakú alaprajz kilenc egységre oszlik és egy spirálra fűzve emelkedik a hegy vonalát követve.

A főbejárat az északi homlokzaton található, elsősorban a vendégeknek készült, a tulajdonosok inkább a garázs felől érkeznek haza. A garázs szolgál az említett spirál kiindulópontjaként is, így ez tölti be az előszoba funkcióját is. A nappali a kerttel azonos szinten helyezkedik el, az innen induló, központi lépcsőről érkezünk a felső szintekre. Ez azonban csak a lakók nézőpontja, a vendégek pont ellentétes irányból közelítik meg a tereket.

A megrendelő házaspár – egy kulturológus és egy informatikus – olyan otthont szeretett volna létrehozni, amely állja az idő múlását és magától alkalmazkodik a megváltozott körülményekhez anélkül, hogy újra és újra átalakításra szorulna. Ezért mind az anyagválasztás – tartós, rugalmas anyagok –, mind a térkialakítás – a lépcsőt szegélyező rámpa – a hosszú távú használhatóságot szolgálja.

Ennél azonban még többre képes a villa. A ház összes fényforrása képes a teljes fényspektrum lefedésére (RGBW), az éjszaka közeledtével pedig fokozatosan kiszűri az összes kék fényt, hogy a lakók biztos nyugodtan alhassanak.

Az ajtók önműködőek és finom mozgással járulnak hozzá a ház megfelelő szellőzéséhez, ha pedig nagyon hideg lenne, a ház felajánlja, hogy még a sütőt is a fűtés szolgálatába állítja. Mindezek után talán már mondanunk sem kell, hogy a tetején zöldtetőt találunk.

Coll Coll | Web | Facebook

Fotók: BoysPlayNice | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük