fbpx
Nyomj Entert

Budapest Körszálló az asztalodra? Igen!

Égbe nyúló toronyépületek, repülő csészealjra emlékeztető homlokzatok és beton mindenütt! Megérkezett új kollekciónk, a SOC/MOD, amelyben miniatűr betonépületek és plakátok formájában elevenednek meg a régió emblematikus építményei – s ezekre most bárki lecsaphat. Vigyázat: limitált példányszám!

A szocializmus idején felhúzott modernista épületek előtt tisztelgünk új kollekciónkkal. A SOC/MOD tárgyegyüttes főszereplői olyan meghatározó épületek, melyeket legtöbbször a szocialista modernizmus vagy a brutalizmus építészeti stílusirányzataival azonosítanak, s mint ilyenek, a közönség körében nagyon megosztók: van, aki rajong értük, de van, akit puszta látványuktól is kiver a víz. Egy valami azonban biztos: megkerülhetetlen és ikonikus épületekről van szó.

Webshopunkban a mai napon a kelet-közép-európai régió öt épülete mutatkozik be miniatűr betonépületek és plakátok formájában. A különösen kis példányszámban készült asztali kiegészítők között sokak kedvencét, a Budapest Körszállót és a SOTE Nagyvárad téri Egyetemi Tömbjét is megtaláljuk.

A budapesti példákon túl a kollekció részét képzik cseh, szlovák és ukrán épületek is: a Karlovy Varyban található Hotel Thermal, a nyitrai Mezőgazdasági Egyetem és a kijevi Tudományos, Műszaki és Gazdasági Információs Kutatóintézet és Könyvtár kicsinyített mására is lecsaphatnak az építészetrajongók.

Az egyes épületeket a következő hetekben közelebbről is megismerhetjük – modern építészeti örökségünk „főszereplőit” Kovács Dániel művészettörténész (az Építészfórum volt főszerkesztője) mutatja be az olvasóknak. A cikkekből kiderül majd az is, hogyan hatott a „brazil stílus” a vasfüggöny innenső oldalán tevékenykedő fiatal építészekre, kik élvezhetik a SOTE 23. emeletéről nyíló, páratlan panorámát, vagy hogy milyen hírességek fordultak meg a Körszállóban.

A kollekció fantázianeve, a SOC/MOD a szocialista modernizmusra utal, s ezzel együtt az építészeti stílusirányzatra jellemzően hangsúlyosan megjelenő anyag, a beton használatára is.

A betonépületeket és a grafikákat a HYPEANDHYPER egyik alapító tagja, Bárdos László tervezte, az aprócska építmények gyártáselőkészítéséért pedig Árpás Renátó formatervező felelt, akinek a CHROMIEZ kollekció fából készült négykerekűit is köszönhetjük.

Kattints az épület nevére és nézd meg a webshopban!

Budapest Körszálló


SOTE Nagyvárad téri Elméleti Tömb


Tudományos, Műszaki és Gazdasági Információs Kutatóintézet és Könyvtár, Kijev


Mezőgazdasági Egyetem, Nyitra


Hotel Thermal, Karlovy Vary


Saját fejlesztésű, hazai mesteremberek által készített kollekciónk már elérhető a HYPE webshopjában!

Fotók: Liszkay Lilla

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük