fbpx
Nyomj Entert

Budapesti időszámítás

2012-ben indult útjára az a különleges óraprojekt, amelyből mára egy szinte teljes mértékben hazai gyártású, kézzel készített, prémium karóra kollekció született. Mezei Istvánnal, az Evolvens óra megálmodójával beszélgettünk.

Hogyan lesz egy képzőművészből órakészítő? Miért pont óra?
– Azt gondolom, minden alkotóművészeti tevékenység felfogható egy képzőművészeti alkotásnak. Az egyetemen töltött idők nagyon fontosak voltak abból a szempontból, hogy megtanultam, egy alkotásnak ne legyenek indokolatlan részei, minden apró elemének védhetőnek és érvekkel alátámasztottnak kell lennie. Ez a vonal mindig is ott volt bennem, attól függetlenül, hogy karórát, kamerastabilizátort vagy kerékpárt tervezek. Az óra egy izgalmas projekt, hiszen nagyon széles skálán lehet ötletelni, rengeteg üzenetet lehet vele közvetíteni.

Mit takar az Evolvens név?
– Az Evolvens név valójában egy mechanikai szakkifejezés. Minden fogaskeréknek van egy íve, amely lehetővé teszi, hogy folyamatos kapcsolatban legyenek egymással, amikor gördülnek. Ezt az ívet hívják evolvens ívnek. Úgy gondoltam, tökéletesen illik az arculathoz, ezért nem is volt kérdés, hogy ez legyen az óra neve.

Hosszú, buktatókkal terhelt folyamat volt, amíg megszületett az első prototípus… Mi vitt mindig mégis előre? Milyen nagyobb nehézségeket kellett leküzdeni a legelején?
– Valóban hosszú és csalódásokkal teli folyamat volt, hiszen mikor elkezdtem a projektet akkor még én sem tudtam, hogy milyen technológiákra van szükség. Az első prototípusok még teljesen más technológiával készültek, mint a mai kollekciók. Először azon az úton indultam el, amit már ismertem a korábbi munkák során, de hamar rájöttem, hogy ez egy teljesen más tudást és technikát igényel. Itt kezdődött egy hosszú folyamat, ami egy kísérletezési fázis volt az óra elkészítésében. A legnagyobb leküzdendő probléma az a gyártókkal való kommunikáció volt. Nagyon sokan nem akartak hozzákezdeni bizonyos alkatrészek legyártásához, a kis széria vagy a szigorúbb gyártási tűrések miatt.

Fotók: Födémesi Csaba

Volt konkrét óramárka vagy darab, ami a legfőbb inspirációt adta?
– Design szempontjából nem volt konkrét típus. Elképzeléseim voltak az irányvonalat illetőleg, amit több szép skicc és 3D modell követett. Természetesen folyamatosan képben kell lenni, mindig figyelni kell a piacot, a világot, új ötletek valóban csak új inspirációk révén születnek. Az izgalmas dolog az órakészítésben, hogy az inspiráció bárhonnan jöhet és mindig valid, véleményem szerint bármilyen hangulat leképezhető egy órában.

Befektetők bevonásával vagy anélkül jött létre végül az Evolvens?
– Az óra projekt teljes mértékben külső befektetők nélkül született meg. A Kft. megalapítása utáni években – ez még a kamerastabilizátor projektről szólt – több üzlettársam is volt. Az idők folyamán beláttam, hogy nem lehet úgy fejlesztő céget működtetni, ha nincs meg a közös együttműködés igénye a felek között. Ez egy nehéz, de tanulságos tanuló időszak volt számomra. Talán ez is hozzájárult ahhoz, hogy az óra projekt már teljesen önállóan futott.

Hogyan zajlik egy-egy óra elkészítése? Kikkel dolgozol? Mi a te feladatod a folyamatban?
– Az óra elkészítése egy elég komplex feladat. Maga az összeszerelés, az alkatrészek előkészítéséhez és legyártásához képest egyszerű folyamat. Miután minden alkatrészt előkészítettünk, elég precízen és türelmesen kell összeszerelni az órát. Cégen belül egyébként nem csak órakészítéssel foglalkozunk, vannak különböző külsős projektjeink is. Alapvetően a termékfejlesztés a fő profilunk. Jelenleg négyen vagyunk a csapatban, így nagyon sokrétű feladatköröket kell ellátnunk a webfejlesztéstől a tervezésen és műszaki dokumentáción át a videókészítésig vagy a konkrét alkatrész összeszereléséig. Az én feladatom természetesen az, hogy összefogjam a csapatot, mellette a fejlesztés és a design része is, illetve jelenleg az ügyfél-kommunikációval is én foglalkozom.

Az Evolvens egy budapesti óra. Ez azt jelenti, hogy minden alkatrésze és a munkaerő is magyar? Vagy csak itt készül?
– Fontosnak tartottam, hogy ez az óra tényleg egy magyar karóra legyen, ezért a lehető legtöbb alkatrészt Magyarországon, illetve Budapesten szerettem volna elkészíteni. A számlap, a tok, tokcső, korona, rotor, a teljes mutatókészlet és a dobozok, itt készülnek Budapesten. Természetesen vannak olyan alkatrészek, gondolok itt a zafírüvegre, a trícium indikátorokra, melyek Svájcból érkeznek. Jelenleg van egy fejlesztés alatt lévő projektünk, amelyben már svájci szerkezettel dolgozunk.

Honnan, melyik országból, földrészről érkezik a legtöbb megrendelőtök? Egy hónapban átlagosan hány órát sikerül eladnotok?
– 90%-a a megrendeléseinknek Magyarországról érkezik. Ösztönző azt tapasztalni, hogy mennyire nyitott a magyar közönség egy budapesti karórára. A legyártott órák mennyisége illetve az eladott órák száma nem mindig egyenesen arányos. A havonta eladott órák mennyisége nagyon ingadozó, nem tudnám átlagosan meghatározni.

Volt már esetleg valami különleges megrendelésetek?
– Többször fordul elő, hogy speciális kérésekkel fordulnak hozzánk az ügyfelek. Mivel széria órákat készítünk, nincs lehetőség arra, hogy egy-egy darab esetében egyedi tokot vagy számlapot gyártsunk. Egyedi összeállítás azonban lehetséges.
Nagyon fontos számunkra, hogy az óra egy személyes tárgy legyen és hogy a vásárló minél jobban a magáénak érezze. Mivel itthon gyártjuk az órákat, sokkal nagyobb lehetőség van erre. Igény esetén névvel vagy aláírással látjuk el az órákat ami nagyon népszerű kérés a vásárlók között, illetve az óra sorszámát is ki lehet választani.

Foglalkoztok szponzorálással? Láttam, Tóth Krisztián dzsúdósnak is Evolvens órája van.
– Nagyon fontos számunkra, hogy a karóra ne csak egy időmérő eszköz legyen, hanem megpróbálunk több rendezvény mögé odaállni, ami pozitív üzenetet közvetít. A Tóth Krisztiános projekt egy nagyon izgalmas és érdekes együttműködés volt. A 2017-es Judo Világbajnokságon szponzoraként lehettünk jelen. Ilyen esetekben nagyon fontos az adott rendezvény vagy esemény jellege, nézettsége, üzenete.

200 ezer forint körül van egy Evolvens óra. Ilyen árat szerettetek volna neki eredetileg is belőni? Kinek ajánljátok ezt a különleges karórát?
– A végfelhasználói ár elsősorban a gyártási ár után lett meghatározva, de természetesen a piaci trendeket is figyelembe kell venni. Jelenleg leginkább 35 és 55 év közötti férfiak vásárolnak Evolvens karórát, illetve nők, akik a férjüket, szeretteiket szeretnék meglepni. Az óra, mint ékszer egy design termék, tehát a legfontosabb, hogy megfogja-e külsőleg a vásárlót. Az a tapasztalatunk, ha az első lépés megvan, és a vásárló két óramárka között hezitál, akkor általában a “Budapest” felirat és a hazai gyártás a mi oldalunkra billenti a mérleget.

Instagramon láttam, hogy új műhely alakul, új óradobozok készültek… Folyamatos a fejlesztés. Mik a további, távolabbi terveitek?
– Számunkra a költözés egy nagy előrelépés volt. Az Evolvens gyakorlatilag a szobámban kezdődött, aztán beköltöztem egy 18 m2-es irodába, amit mára már kinőttünk, ezért kellett váltani. Fontos volt, hogy az ügyfeleket is egy szebb, rendezettebb környezetben tudjuk fogadni. Természetesen újabb modellek is tervben vannak, ebből két fontosabb ágazat is van. Az egyik az egy négy darabból álló női kollekció, a másik pedig egy nagyon maszkulin, katonai karórának a fejlesztésén dolgozunk, ami várhatóan a jövő hónapban piacra is kerül. Hiszem, hogy jó úton haladunk és van értelme az erőfeszítéseknek. A távlati tervek között szerepel akár saját géppark beszerzése is, amellyel valóban új dimenziók nyílnának meg számunkra az órakészítésben.

1 Comment

  1. Támogatni kell az ilyen, tényleges hozzáadott értéket létrehozó fiatal vállalkozókat. Én eddig ezt úgy valósitottam meg, a saját szerény eszközeimmel, hogy eddig két órát vettem az Evolvenstől, s valószinü, hogy még veszek. Sok sikert a csapatnak! (“Mert kell egy Csapat”)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük