fbpx
Nyomj Entert

Budapesti útikalauz mindenkinek

Két éve jelent meg Tittel Kinga Mesélő Budapest című kötete, amely bár kimondottan gyerekeknek szól, mindenki talál benne érdekességet, új infókat a fővárosról, ráadásul vizuális élménynek is szuper, hiszen Kecskés Judit gyönyörű illusztrációkat készített hozzá – Szotyi, a galamb szemén keresztül, madártávlatból láthatjuk a város fontosabb helyszíneit. Kecskés Judit mesélt nekünk a grafikákról, térképekről és egy picit az ő Budapestjéről is.

Pesten és Budán

Judit Budapestet igazi ezerarcú városnak tartja, ahol állandóan akad felfedezni való. Mióta szép tavaszi idő van, imád például a Hunyadi téri piacon nézelődni és napfürdőzni a padon, de a Városliget kiülős dombjait is nagyon szereti, vagy az eldugott, kacskaringós budai kis utcákat, kis boltokkal… Sok kedvence van. Bár szereti Pestet, Budához húz a szíve, ott sokkal jobban otthon érzi magát. Mégis, amikor megkértük, emeljen ki három helyszínt, térképet a könyvből, főleg Pesten maradtunk… Lássuk, melyek ezek!

1. A Városliget és környéke

“Ezt a térképet nagyon szerettem rajzolni, főleg az Állatkert apró kis elefántjait. Budapesten belül nekem ez egy igazi mennyország, nagyon szeretem az állatokat figyelni és magát a Ligetet is. Igazi kis oázis a belvárosi mindennapokban, fontos nekem.”

2. A Margit-sziget látnivalói

“Sokszor jártam már itt, de sosem állt össze a kép, hogy mi merre van, akárhányszor futottam kívül, sétáltam belül, nekem egy lombos labirintus volt. Jó érzés volt ezt kibogarászni és végigrajzolni. Itt a Japánkertet nagyon szeretem, ennek a hangulatát mondjuk icipiciben elég nehéz volt visszaadni, de mégis ez a kedvenc. Illetve ez a térkép azok közé tartozik, ahol a főszereplő Szotyit elrejtettük és meg kell találni.”

3. Erzsébet+Deák-tér környéke

“Amikor a régi Gödör kiülős részét rajzoltam, eszembe jutottak az első kollégista éveim, amikor elkezdtük felfedezni a várost. Akkor nagyon ment a Gödör kultusz, mindenki odajárt. Nagyon szerettem itt lenni a barátaimmal a hét lezárásaként, vízipipázgattunk, beszélgettünk az élet nagy dolgairól. Szuper emlékek!”

Madártávlatból

A térképet Judit rajzpad segítségével rajzolta meg, nem voltak manuális vázlatok. “A borítóhoz és Szotyihoz skicceltem, de a térképeket a legpontosabban gépen tudtam megalkotni. Eleinte ötletem sem volt, hogy hogyan lehetne megrajzolni mindezt, hiszen madártávlatból nem voltak fotóink” – mondta. A Kiadó nagyon sok képanyagot biztosított Judit számára, ezek főleg homlokzati fotók voltak, amik végül segítették őt a részletek megrajzolásában. “A felülnézetet úgy oldottam meg, hogy a Google Maps 3D nézetét bekapcsoltam és úgy forgattam, nagyítottam, ahogy a felsorolt épületek számára a legelőnyösebb. Az illusztrációk nem északi tájolásúak, mert úgy nagyon sok épületet előnytelenül kellett volna megrajzolnom. Miután megtaláltam a legjobb szöget, készítettem pár screenshotot és azt rajzoltam át”- tette hozzá.

Türkiz és sárga

A színekkel sokat kísérletezett, neki nagyon tetszett volna egy kicsit vintage-es, meleg árnyalatú, élénk világ. “Ebben a projektben voltak már régi vázlatok, sajnos más grafikusok nem ismerték a Google Maps-et, és nem tudták így megrajzolni a térképeket, nekem szerencsém volt” – mondta. Voltak tehát régebbi illusztrációk és végül azoknak egy türkiz-sárga verzióját szerette volna a Kolibri Kiadó és az író, Tittel Kinga is. Ezért azzal dolgozott tovább.

Rejtélyek Budapesten

A kötetből rengeteg izgalmas, kevesek által ismert történetet, információt is megtudhatunk a fővárossal kapcsolatban. Judit egyik kedvence Vörösmarty Mihály szobrához köthető. “Ha valaki a Vörösmarty téren jár és szemügyre veszi a szoborcsoportot, a Szózat sorai alatt egy furcsa fekete érmét lát. Ez annak a koldusnak az adománya, aki az édesanyjától örökölt ezüst krajcárt adományozta a szobor elkészítésére annak idején. Akkoriban közadakozásból húzták fel a szobrokat és a város elöljárói végül olyan szép gesztusnak tartották az adományt, hogy beépítették.”

 

A kötet a napokban jelent meg angolul is, Fabulous Budapest címmel. Az elmúlt évek egyik legsikeresebb útikönyve nemcsak a város eldugott helyeit mutatja meg, de rövid, mégis átfogó képet ad hazánk és Budapest történelméről is. A fővárosba látogatók vagy a Budapest iránt érdeklődők megismerhetik a híres magyarokat vagy épp azokat a hírességeket, akik már megfordultak itt. A kötet emellett a magyar változatból megismert részletességgel és egyedi térképekkel, fotókkal mutatja be a főváros legnépszerűbb, emblematikus és kevésbé ismert helyszíneit.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük