fbpx
Nyomj Entert

Búvárok a rozsdaövezetben

A barna övezetek minden posztindusztriális városban jól ismert rozsdahegyek, és mint ilyenek a 20. század végén és 21. század elején sorra kerülnek újrahasznosításra. Imádnivaló példa erre a bécsi Gasometer, vagy éppen pesten az óbudai gázgyár és környéke vagy akár a Millenáris.

Az újrahasznosítás természetesen az új funkció megtalálásánál kezdődik, mely a bécsi gázgyár esetében egy vegyes funkciójú szórakoztató kereskedelmi központban, az óbudai gázgyárban jellemzően irodai funkcióban, vagy a Millenárison szórakoztató kulturális funkcióban öltött testet.

Diving-and-Indoor-Skydiving-Center-by-Moko-Architects-02_580x432

Żerańban, Varsó külvárosában egy volt cementgyár kerül most sorra, és ennek legérdekesebb részeként, a volt cement tároló silókban alakítanának ki beltéri szabadesés és könnyűbúvárkodásra lehetőséget teremtő funkciókat. Ha valakinek nem lenne meg mi az a beltéri szabadesés, akkor tessék:

Első hype pályázat: mi legyen a magyar neve az “indoor skydiving” nevű sportnak.

Diving-and-Indoor-Skydiving-Center-by-Moko-Architects-03_580x335

Az egyik siló teljes mélységében egy könnyűbúvár kiképző hely lenne, mely lényegében egy 25 méter mélységű medencévé válna.

A másik silóban (bal oldalon) alul egy kisebb zárt szoba ad lehetőséget a roncsmerülések szimulálására, mely a barlangi búvárkodás mellett talán az egyik legvészesebb verziója a búvárkodásnak. Felette kerül(ne) kialakításra egy beltéri szabadeséses szoba.

Diving-and-Indoor-Skydiving-Center-by-Moko-Architects-04_580x419

Nos tehát ezt lehetne csinálni a cement silókban. A kivitelezés 2015-ben indulna a MOKO tervezésében és egy újabb remek példa lehetne a rozsdaövezetek újrahasznosíthatóságára.