fbpx
Nyomj Entert

CEE_RO | MUBIC TABLE

Csíki Kata tervezett már túratáskát, lámpát, ékszert és csak idő kérdése volt, hogy mikor indítja el saját márkáját. 2018-ban alapította meg design stúdióját Kolozsváron, a Studio11-et, melynek első termékét, a Mubic Table-t mutatjuk most be nektek. 

Egy praktikus, moduláris és multifunkcionális asztalról van szó, amelyet dohanyzóasztalból 2 ,4, vagy 6 személyes asztallá alakíthatunk át: használhatjuk étkező-, vagy akár íróasztalként is. 

Interjú!

A Mubic Table első prototípusát 2016-ban hoztad létre, amit először a Cluj Design Days-en (Kolozsvári Design Napokon) mutattál be. A pozitív visszajelzések hatására ekkor döntöttél úgy, hogy továbbfejleszted az asztalt. Honnan indult a projektötlet, koncepció?

2016 elején éppen Milánóban voltam design gyakorlaton egy cégnél, amikor kitaláltam a Mubic asztalt. Egy olyan lakásban laktam, ahol nem volt túl sok hely, és elkezdtem gondolkodni, vajon mivel tudnék ezen segíteni. Emellett mindig is vonzott a bútortervezés, valahogy közel éreztem magamhoz ezt a területet. Törekedtem arra, hogy valami új, funkcionális bútordarabot hozzak létre, és arra is, ne csak formailag legyen érdekes. 2017-ben aztán részt vettem a Kolozsvári Design Napokon, miután, ahogyan te is mondtad, úgy döntöttem, továbbfejlesztem a Mubic-ot.

Szakmai pályafutásodat belsőtervezőként kezdted. Miért döntöttél úgy, hogy bútortervezéssel is szeretnél foglalkozni?

Ipari formatervezőként végeztem Nagyváradon. Több, mint egy évig modelleztem 3D-ben olyan vidámparkok díszleteit, mint a Ferrari World Abu Dhabi-ban vagy Movie Park Németországban. Eközben kaptam egy ajánlatot egy bútorgyártól, hogy dolgozzak náluk, mint bútortervező. Itt is több mint egy évig voltam, miközben megalapítottam a saját cégem és otthonról esténként belsőtervezői projekteken, meg egyéb design munkákon dolgoztam, amelyekre felkértek. Ekkor tudatosult bennem, hogy szabadúszóként kellene tovább folytassam.

Honnan ered a Mubic Table elnevezés?

A nevén rengeteget gondolkodtam, sok variáció született. A Mubic Table eredetileg egy bútorszett része, amit két másik tárgy, egy állólámpa és egy kis asztal egészít ki. Ezt az bútoregyüttest Lines&Motions-nak hívtam. Majd mikor külön nevet kellett neki találjak, akkor végül a Mubic-nál maradtam. A név tulajdonképpen két szóból ered: Move + Cubic, utalva a szögletes formára és az elemek mozgathatóságára. 

Tárgyaidban a fő hangsúly a funkcionalitásra esik, mindig hozzáadsz vagy átértelmezed egy adott használati tárgy fő funkcióját. Milyen gondolatiság mentén alkotsz, hogyan fogsz neki a tervezésnek? Milyen termékeket tervezel még létrehozni a közeljövőben?

A tervezésnél mindig a mindennapi helyzetek, problémák, nehézségek inspirálnak. Van egy füzetem, ahová folyamatosan jegyzetelem, ha hirtelen eszembe jut valami, vagy ha észreveszek „hibákat” már meglévő tárgyakban. Ez a lista már elég hosszú, úgyhogy megígértem magamnak, hogy kicsit nagyobb fókuszt helyezek erre is, és a közeljövőben nekiállok egy részét megvalósítani.

A Mubic Table amellett, hogy játékosan díszít egy lakást, egy olyan problémára reagál, amivel sokan szembesülnek, főleg a nagyvárosokban: kisebb lakás, kevés hely. Sokan vannak, akik egyedül laknak, vagy párban és ők nem igénylik azt, hogy legyen egy nagyobb ebédlőasztaluk, de ha vendégeket várnak, akkor nincs hová leültessék őket. A Mubic erre pont jó: teljesen összecsukva dohányzóasztalként tudják használni, de kinyitott formájában hirtelen egy 6 személyes ebédlőasztallá tud változni. Emellett íróasztalnak is tökéletesen megfelel.

Egyik új tárgyam, amit most terveztem, egy sapka- és sáltartó. Ennek a terméknek az alapkoncepciója onnan indult, hogy megfigyeltem magamon és a többi ismerősömnél is, hogy a téli időszakban sapkájukat vagy egy kosárba vagy egy polcra dobják le. Arra gondoltam, miért ne lehetne a sapkáknak is egy külön helye, ahol rendezetten állhatnak és emellett még jól is néz ki. A Magnetic Hexacoaster is egy új tárgyam, ami mágneses modulokból épül fel, így használható poháralátétként, de összekapcsolva edényalátétként is. Ezek a tárgyaim hamarosan megtekinthetők lesznek a Studio11 Facebook oldalán is.

A Mubic Table, amellett hogy szabadon eldönthetjük íróasztal vagy éppen ebédlőasztalként szeretnénk használni, személyre is szabható. Ez pontosan hogyan működik?

Igen, abszolút személyre szabható. Minden egyes darab rendelésre készül, így a lábak színét és az asztallapok alapanyagát (lucfenyő vagy tölgy) is meg lehet változtatni. Nem minden lakás egyforma, ezért arra gondoltam, jó ötlet lenne a variálhatóság és így jól illeszkedhet többféle enteriőrhöz is.

Év elején indítottál egy crowdfounding kampányt. Hogyan zárult, sikeres volt?

Részt vettem egy fiataloknak szóló vállalkozói képzésen, ami úgy fejeződött be, hogy indíthattunk egy kampányt a saját ötleteinkkel. Nagyon hirtelen jött, de valahogy összehoztam és igen, sikeresen zárult le májusban. 

Hol vagy hogyan lehet Mubic Table-t vásárolni?

Jelenleg a Studio11 Facebook oldalán lehet megvenni, de készülőben van a stúdió weboldala és a hozzá tartozó webshop, ahol a Mubic Table mellett más, általam készített tárgyat is meg lehet majd vásárolni.

Mubic Table májusi crowdfounding kampányvideó | Video: András I. Gábor

Kövessétek ti is Kata izgalmas, új munkáit, és rendeljetek Mubic Table-t!

Studio11 Facebook  | Studio11 Instagram | Mubic Table Facebook


A CEE_RO sorozat a közép-kelet-európai régió országai közül a Románia területén elő és alkotó, feltörekvő művészek és tervezők munkáit mutatja be, hangsúlyt fektetve a helyi és progresszív designkultúra értékeire.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük