fbpx
Nyomj Entert

Csodás szocmodern buszállomások | TOP 5

Várakozás, késés, törlés, pótlás, átszállás és még több várakozás – a buszállomások nem tartoznak kedvenc helyeink közé, pedig ha jobban megnézzük, épületeikben nagyon izgalmas építészeti megoldásokat fedezhetünk fel. Mai válogatásunkban a szocmodern építészet legkülönfélébb buszpályaudvaraiból szemezgettünk.

Rózsaszín álom | Gyulafehérvár, Románia

Gyulafehérvárra érdemes busszal utazni, hisz az állomás olyan, mintha a következő Wes Anderson-film forgatási helyszínre érkeztünk volna. A hetvenes években épült állomás épülete viszonylag egyszerű formákból áll, azonban a homlokzaton lévő rózsaszín betonsávok és a rombuszba írt autogara felirat egyszerre szokatlanná és elbűvölővé teszi a hely atmoszféráját.


Kecses idomok | Balatonalmádi, Magyarország

Balatonalmádi buszállomását 1976-ban adták át tíz kocsiállomással. Tervezője Nyíri Mária volt, akinek neve ekkor már ismerős lehetett a dunaújvárosi, hódmezővásárhelyi vagy a makói VOLÁN-pályaudvarok kapcsán. Nyíri a korszak buszpályaudvar-építészetére jellemző szögletes formák helyett Almádiban finom, kerekded formákhoz nyúlt. A váró- és irodaépület tömegét két összekapcsolt henger adja, árnyékoló tetői áramvonalasan lekerekítettek. A váró centrális alaprajzú, mozaikképe Rác András alkotása.


Lenyűgöző formák | Lviv, Ukrajna

A szovjet modernista építészet egyik kitűnő példája, az 1980-ban épített buszpályaudvar Lviv déli peremén található. Az épület különös, háromszögszerű formája és homorú homlokzatának látványa izgalmas belépő az ukrán városba. A portikusz felőli bejárat egy hotelbe vezet, míg az épület másik oldalán található a tényleges buszpályaudvar. Az épület központjában a kör elrendezésű váróterem áll, az enteriőrt a háromszögekből álló kazettás mennyezet lenyűgöző látványa fogja össze.


Kicsi, mégis impozáns | Galați, Románia

Irina Rosetti 1968-ban épült állomása egyszerűen imádnivaló: kerek formái, magasba törő parabolikus üvegablakai és karakteres sárga színe igazán egyedivé és izgalmassá teszi ezt az állomást. Belépve a rengeteg napfényen túl a hatvanas évekre jellemző enteriőr fogad.


UFO-megálló | Kielce, Lengyelország

Varsó és Krakkó között félúton érdemes megállni Kielce városában, már csak a lenyűgöző, retrofuturisztikus autóbusz-pályaudvar miatt is. Az épületet 1984-ben fejezték be, főépítésze Edward Modrzejewski volt. Az épület formája szabad áramlást biztosít: kör alakja lehetővé teszi, hogy az utasok minden irányba elhagyhassák az állomást. A várótermet egy magas, domború tetőablakokkal teli kupolával fedték le. Az épület expresszív-futurisztikus hangulatát a szerkezetet tartó betonívek és az azt körülvevő betongyűrű is hangsúlyozza.

Forrás: Lechner fotótár, Kathmandu & Beyond, Accidentally Wes Anderson, culture.pl

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük