fbpx
Nyomj Entert

Cukor, rendszerváltás, Kelet-Európa | Megjelent Németh Ilona könyve

Habár már önmagában is érdekes a dunaszerdahelyi cukorgyár szövevényes története, a szlovák cukoripar virágzása, majd hanyatlása túlmutat a helyi sajátosságokon: a gyár sorsa egy kicsit arról is szól, mivel kellett szembenéznie Közép-Kelet-Európának a rendszerváltás után. Ezt kutatta Németh Ilona művész, akinek projektjét most könyv formájában is megismerhetjük.

Megjelent Német Ilona Eastern Sugar című kiadványa, amely művészi intervenciók, kritikai írások és interjúk mentén mutatja be a szlovák cukoripar hanyatlásának történetét, valamint annak társadalmi és gazdasági kontextusát. A háromszáz oldalas, gazdagon illusztrált, angol nyelvű könyv a Szlovák Nemzeti Galéria és a Sternberg Press közös kiadványa és egy nagyszabású képzőművészeti projekt része.

Németh Ilona 2018-ban a pozsonyi Kunsthalléban mutatta be Eastern Sugar című kutatási-művészeti projektjét, amelyben a szülőhelyén, Dunaszerdahelyen található egykori cukorgyár történetével foglalkozott. Az egykor virágzó szlovák cukoripar a rendszerváltást követően indult hanyatlásnak: a dunaszerdahelyi gyár külföldi résztulajdonosokhoz került, majd a cukorkvóta bevezetése után bezáratták a létesítményt. A kiállítás a helyi történetet alapul véve vizsgálja az ekkoriban Kelet-Közép-Európában lezajló társadalmi és gazdasági infrastrukturális változásokat és a posztkolonializmust, illetve felveti a kérdést: vajon valóban a neoliberális piaci környezet lehet az egyetlen megoldás az államszocializmus után?

„Az eredetileg lokálisnak, vagy legfeljebb regionálisnak tervezett felmérés globális cukortermelési kutatássá nőtte ki magát. A szakértők szerint a cukor – az első kapitalista árucikként – az elmúlt századok során nagymértékben befolyásolta a kontinensek fejlődését és rengeteg környezeti és ember okozta katasztrófához vezetett. Az Eastern Sugar kiadványban egyrészt külföldi szakértők írásain keresztül igyekszünk figyelmet fordítani a cukoriparral kapcsolatos szélesebb körű társadalmi, gazdasági és környezeti kihívásokra, másrészt saját írásainkkal, vizuális esszékkel és művészi intervenciókkal szeretnénk elősegíteni, hogy a közép-európai cukoripar gazdag és tanulságos története felkerüljön a cukor történetének globális térképére” – magyarázta Németh Ilona.

A kutatói és alkotói munkát összefoglaló kötet angol nyelvű kiadása a Szlovák Nemzeti Galéria oldalán rendelhető meg, a szlovák kiadás pedig a tervek szerint augusztusban jelenik meg.

Eastern Sugar | Web | Facebook
Németh Ilona | Web

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük