fbpx
Nyomj Entert

Design x Covid-19 | 9 projekt, amit a járvány ihletett

Eljött az ideje, hogy előmerészkedjünk az otthonunkból és megpróbáljunk visszatérni a régi szokásainkhoz: két pad két sarka helyett újra egy kávézó asztalánál találkozzunk a barátainkkal, futás helyett napozásra is használjuk a parkot, vagy, ha annyira merészek vagyunk, tömegközlekedést használjunk a bicikli helyett.

De mindezt már nem tehetjük meg azzal a magától értetődő könnyedséggel, mint a járvány előtt. A tervezőknek jól feladta a leckét a járvány, hiszen merőben új problémákra kellett kreatív és reális megoldásokat találniuk. Most a biztonságunk és biztonságérzetünk érdekében született számos ötlet közül válogattunk.

Vendéglátás

Az egyik legfelkapottabb ötlettel az amszterdami Mediamatic művészeti központ szolgált. Az éttermükhöz korábbi projektekben felhasznált mini üvegházakat üzemeltek be, melyekben kettesével vacsorázhatnak a vendégek. A pincérek plexipajzsban szolgálnak fel, tálca helyett pedig egy hosszú lécet használnak, hogy véletlenül se tartózkodjanak a vendég aurájában.

Na igen, de mi a helyzet a terasszal nem rendelkező vendéglátóipari egységekkel? Christophe Gernigon francia designer erre a problémára kereste a választ, amikor kidolgozta a Plex’Eat függőbúrákat. A plexibúrák csillárként ereszkednek a vendég fölé, akik így biztonságban fogyaszthatják el az ételeket, miközben a társalgásról és a szemkontaktusról sem kell lemondaniuk. A plexibúrák még nem kerültek gyártósorba, a tervezővel egyelőre egy üzem vette fel a kapcsolatot, akivel épp próbálnak megegyezni egy reális árban.

De legyünk realisták: bőven lesznek olyan helyek is, ahol semmi gondot nem fordítanak majd a fertőzésveszély megelőzésére, esetleg egy táblán figyelmeztetnek rá. Ebben az esetben jön az egyéni felelősségvállalás, melynek lassan attribútumává válik a szájmaszk. Hogy hogy együnk benne, arra ott az izraeli Avtipus Patents and Inventions válasza. Ők egy olyan maszkot fejlesztettek ki, mely lehetővé teszi a falatozást, az ivást, a beszélgetést. Így néz ki:

Utazás

Talán az egyik leggyakrabban felmerülő kérdés a koronavírus-járvány kapcsán, hogy hogyan befolyásolja majd az utazási szokásainkat. Egyértelmű, hogy vírusvédelmi szempontból a diszkont légitársaságok minél több széket bepasszírozó politikája nem működőképes, vagy legalábbis nem etikus. Az olasz Aviointeriors az elsők között jelentkezett egy megoldási javaslattal, mely szerint cikkcakkban ültetné le az utazókat a repülőgépek fedélzetein. Az ablak és a folyosó melletti helyek néznének menetirányba, míg a középső helyek az ellenkezőbe. Az egymástól való elszeparálásról plexi lapok gondoskodnának.

Az ötlet azonban sajnos több sebből is vérzik: ha hihetünk a kutatásoknak, a plexi felületen a vírus akár 7 napig is életképes, ezért a fertőtlenítésre mindenképpen nagy gondot kellene fordítania a személyzetnek. Az étkeztetésre és a menekülési útvonalakra is új stratégiát kellene kidolgozni, és akkor arról még nem is beszéltünk arról, hogy az egyébként sem túl népszerű középső helyeken ezentúl még kellemetlenebb lenne végigülni egy többórás repülőutat.

A plexilapos elválasztási technikát ajánlja a Factorydesign, légiutazási design tanácsadó cég is, csak eggyel egyszerűbb formában. Ők átmeneti megoldásnak szánják a plexiparavánokat, hogy a járatok addig is tudjanak üzemelni, amíg nem születik igazán frappáns válasz a kérdésre.

Egy léptéket visszaugorva, itt van nekünk még a tömegközlekedés is, mint megoldandó probléma. A PriestmanGoode iroda úgy tervezte újra a belső tereket, hogy azok a social distancing elvének is megfeleljenek, illetve optimalizálhatók legyenek az aktuális kihasználtság szerint. Mivel egyre többen választják a kerékpárt, mint alternatív közlekedési eszközt, ezért annak biztonságos és egyszerű elrendezésére is odafigyeltek.

Parkok

A szabad levegőn egy fokkal kevésbé érezzük veszélyesnek a helyzetet, de a szakértők szerint itt is oda kell figyelnünk a biztonságos távolság megtartására. Ezért a zöldterületek, parkok használatát illetően is született néhány ötletes megoldás, ráadásul ezek nagyon egyszerűen meg is valósíthatók. Egy brooklyni parkban fehér köröket festettek a gyepre, és arra kérik az embereket, hogy csak a körökön belül tartózkodjanak.

Ahol nem találkozunk ilyen jelzésekkel, oda magunkkal vihetjük a saját távolságtartásra készült eszközünket. A SBGA – Blengini Ghirardelli design iroda C’entro névre keresztelt üvegszálas vázat készített, amit könnyen szállíthatunk és összeszerelhetünk, majd a közepén biztonságban telepedhetünk le.

Hasonló ötlettel rukkolt elő Paul Cocksedge londoni tervező is. Míg a C’entro az idegenektől tartja távol az egy buborékban létezőket, a Here Comes the Sun nevű különleges formájú piknikező pléd a baráti társaságoknak segít együtt, mégis egymástól megfelelő távolságot tartva közös időt eltölteni.

Források: Designboom, Dezeen, SimpleFlying

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük