fbpx
Nyomj Entert

Díjat nyert a Hello Wood gyerekeknek szóló designprogramja

A Hello Wood esetében nem csupán a nyári építészeti táborok érdemelnek figyelmet, hanem az évközben zajló gyerekprogramok is. A kicsik játékos fejlesztését célzó Demo Wood design foglalkozásokat mindenkinek csak ajánlani tudjuk, pláne hogy a napokban Golden Cubes díjat is bezsebelték.

“A jövőt a gyerekeink építik, de a mi feladatunk, hogy erre őket felkészítsük.” – ez a mottója a Nemzetközi Építész Szövetségnek, amelynek épített környezeti nevelést díjazó versenyén idén először vett részt Magyarország. A Golden Cubes Awardson intézmények kategóriában a Hello Wood kreatív design gyerekprogramja, a Demo Wood nyert, így az építész stúdió fogja képviselni hazánkat a világ összes országát felvonultató nemzetközi döntőben.

A világ legnagyobb független, építészeket tömörítő szervezete, a Nemzetközi Építész Szövetség (UIA) három évente jutalmazza azokat, akik kiemelkedő szinten járulnak hozzá ahhoz, hogy gyerekekből az épített környezetet óvó és alakító felnőttek váljanak. De mi is az épített környezeti nevelés? A száraz kifejezés nagyon is aktuális témát takar, az egyre nagyobb számú, városokban felnövő nemzedék érzékenyítését saját szűkebb és tágabb környezete iránt. Korunk húsbavágó kérdéseire – mint a klímaválság vagy a különböző társadalmi problémák – csak egy környezetére nyitott, felelősen gondolkodó generáció tudja megadni a választ.

 A díjazott Hello Wood minden korosztály számára szervez programokat, ahol a kétkezi tapasztalat megszerzésére helyezik a hangsúlyt. Több, mint 13 éve, hazánkban elsőként indítottak minden design területet felölelő foglalkozásokat gyerekeknek. A kezdetektől fontos számukra, hogy hiteles, elismert szakemberek közvetítsék a kortárs design értékeit, így az oktatói gárdában többek között megfordult a menyasszonyi ruhakölteményeiről ismert Sármán Nóra, a Sorstalanság főszerepét alakító Nagy Marcell színész, operatőr, a számos díjjal jutalmazott Nyuszi és Őz animációs film rendezője Vácz Péter és az óriásszobrairól elhíresült Szőke Gábor Miklós.

 A programokon résztvevő 7-18 éves iskolások kreatív játékokon és tárgyalkotó foglalkozásokon keresztül fedezik fel saját tehetségük különböző oldalait az építészet mellett fotó, film, grafika, textiltervezés, ékszerkészítés workshopokon év közben alkalmanként, illetve nyáron napközis és ottalvós táborokban.  A képességfejlesztést a Hello Wood élménypedagógiai és példakép alapú módszerekkel, tapasztalati úton valósítja meg, így a gyermekek hosszú távon érzékenyebbek lesznek környezetükre, érdeklődővé válnak a design gondolkodás és az alkotásban rejlő lehetőségek iránt, megtanulnak csapatban dolgozni és együttműködni. “Az eszközrendszer az építészet és a design, de igazából a gyerekek képességeit fejlesztjük aktív, játékos formában. Izgalmas megfigyelni, hogy a foglalkozások alatt a virtuális jelenlét csökken és nemcsak, hogy megtanulják praktikus dolgokra is használni a kütyüket, de azzal, hogy egymással “kell” foglalkozniuk, egy közösség valódi tagjává válnak.” – vall a programról az egyik alapító, Berta Barna.

A társadalmi felelősségvállalás fontos célkitűzés a stúdió számára, dolgoznak azon, hogy ez a vizuális nevelési módszer bármilyen anyagi és családi háttérrel rendelkező gyermekhez eljuthasson. Évente többször tartanak foglalkozásokat gyermekvédelmi gondoskodásban élő, hátrányos helyzetű vagy éppen határon túli magyar közösségekben élő gyerekeknek.

A Golden Cubes Awardsra jelentkezők négy kategóriában (audiovizuális média, írott média, intézmények, iskola) pályázhattak, a Hello Wood mellett a designped.com tanári tudásmegosztó honlap, a kultúrAktív egyesület Urbanity társasjátéka és a Fedezzük fel Biatorbágyot! városfelfedező program részesült díjazásban. 2020. júliusában, Rio de Janeiróban adják át a fődíjakat a nemzeti versenyek győztesei közül kiválasztott nyerteseknek. A júliusi döntőig sem pihen a csapat, havonta jelentkeznek a gyerekeknek szóló workshopokkal, legközelebb március 21-én várják a 7-14 éves korosztályt a stúdió főhadiszállásán. Március végén pedig meghirdetik a nyári napközis és vidéki ottalvós táborok időpontjait is.

A Hello Wood gyerekprogramjának szervezői:

Alapítók, szakmai vezetők: Berta Barna, Huszár András / Oktatási szakértő: Pozsár Péter / Kommunikációs vezető: Ráday Dávid / Vezető szervező: Lakatos Nikoletta / Projekt koordinátorok: Darab Zsuzsa, Horváth-Ocsovay Tina

Még több infó: https://hellowood.eu/education

Forrás: Sajtóközlemény

Fotók: Darab Zsuzsa

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük