fbpx
Nyomj Entert

Discover I Árpás Renátó

„Amikor az egyik szemesztert Erasmus+ keretében Hollandiában töltöttem, számos érdekes használt és új bútordarabbal, illetve használati tárggyal vettem magam körül. A hazaköltözés során sajnos nem hozhattam magammal mindegyiket, holott megkedveltem néhányat. Ez a problémakör leginkább azokat érinti, akik gyakran váltogatják életterüket (akár országokon átívelve) és a helyben szerzett bútoraik jelképes összegért való továbbadása mellett döntenek, költözési költségeik minimalizálása érdekében.

A METU mesterszakos diplomamunkám, a Low-tech bútor tervezése során a fő célom egy olyan kísérleti mobil bútordarab megalkotása volt, amely kiszolgálja a „városi nomádok” életmódját. Nélkülöz minden bonyolult alkatrészt, illetve első összeszerelése után, használata és (költözésre kész) lapra szerelése során nem igényel szerszámkészletet sem.

Kutatásaim, és tárgyhasználati szimulációk következtében a választásom az asztalra, mint leggyakoribb tároló, tartóbútorra esett. A magassági beállításainak köszönhetően ez az a bútordarab, ami egy objektumként használható a legtöbb különböző funkcióra. A kezdeti koncepciómban szerepeltek más berendezési tárgyak is, ezeket szeretném a jövőben egy bútorcsaládig fejleszteni.

A tárgyat anyaghasználatát tekintve két részre osztottam: a tengely, és a kiegészítő fém elemek iparilag előregyártott és felületkezelt alkatrészek. A lábak és az asztallap anyagára pedig különböző világszerte lokálisan előforduló nyersanyagokat határoztam meg. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a felhasználó megrendeli a csomópont elemeket, majd legyártja egy helyi közösségi műhelyben az utóbbi (például tömörfa) alkatrészeket. A bútor így egy hibrid előállítású, és anyaghasználatú testre szabott berendezési tárgyként születik meg a felhasználó kezei közt. A színválasztás személyes inspirációk alapján, egy szabadon értelmezett komplementer-párra esett, amely kontrasztot képez a választott láb- és asztallap faktúrájával, színben és felületben egyaránt.

A tervezési folyamat két és fél hónapig tartott, ezt követően körülbelül egy hónap volt a prototípus legyártása. A termékfejlesztés jelenleg is folyik, vannak még további megoldásra váró apróságok, illetve még a gyártásoptimalizálás is hátra van. De ami késik, nem múlik.”

Árpás Renátó, idén diplomázott a METU Formatervező művész mesterszakán

Modell: Szeidl Dóra
Fotó: Csiszár Mátyás

 


A Budapesti Metropolitan Egyetem és a Hype and Hyper közös, Discover című cikksorozatában időről időre a művészeti szakos hallgatók, illetve a már korábban végzett diákok diplomamunkáit, kimagasló alkotásait, egyedi projektjeit mutatjuk be – ismerd meg a jövő designereit!

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük