fbpx
Nyomj Entert

#együttahazaitervezőkért

Néhány hete a hazai design szerelmeseinek egy csoportja online kampányt indított. Az #együttahazaitervezőkért kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a magyar tervezők szerethető tárgyaira, termékeire. A projektet a design szerelmeseinek egy maroknyi csoportja indította el az Instagramon, ahol azóta száznál is több posztban és IGTV-videóban tűnik fel az összefogásra buzdító hashtag.

A magyar tervezők termékeit népszerűsítő kampány ötlete Mayer Kitti designteoretikus, a HYPEANDHYPER szerkesztője fejéből pattant ki. Ahogy eddigi projektjei során, úgy most is úgy érezte, valamilyen formában szeretné segíteni a hazai designereket. November elején jelentkezett első élő Instagram-videójával, amiben kedvenc magyar márkáit mutatta be. Azóta több videó is született már, amelyben nemcsak ő, de a szívéhez legközelebb álló alkotók is feltűnnek: eddig Fekete Fruzsi ékszertervező, a Fruzsi Fekete Jewelry alapítója és Herbert Anikó képzőművész mutatta be saját munkáit.

Abban, hogy a kezdeti one man show kampánnyá formálódott, nagy szerepe volt Hoffmann Petrának, a Stilblog alapítójának is. Kittivel közösen találták ki az #együttahazaitervezőkért hashtaget és felkértek további hiteles karaktereket – designmenedzsereket, tervezőket, bloggereket –, hogy csatlakozzanak hozzájuk. Innentől kezdve nem volt megállás: egymásnak adták a stafétát, és mindenki a maga módján – élő bejelentkezéssel, Insta-sztorival, posztokkal – közvetítette az üzenetet: „Támogassuk együtt a hazai designereket”. Ismerjétek meg a hazai design nagyköveteit és csatlakozzatok Ti is a kampányhoz!

Hoffmann Petra – Stilblog

Miért csatlakoztál a kezdeményezéshez?
A design, a tárgy- és vizuális kultúra alapvetően meghatározza környezetünk minőségét, ezáltal gondolkodásmódunkat és közérzetünket is. Ez egy elképesztően komplex terület – számomra épp ez benne a legvonzóbb –, és minden hazai tervező, kézműves alkotó, designer munkája színesebbé, gazdagabbá és értékesebbé teszi ezt a közeget. Rendkívül szerencsésnek érzem magam, hogy ezen a területen dolgozhatok már több mint tíz éve. A pandémiás helyzet következtében a sokszor nem éppen tőkeerős kis hazai designvállalkozások rendkívül kiszámíthatatlan és nehéz helyzetbe kerültek, éppen ezért azt gondolom, hogy most, 2020 karácsonyán különösen fontos, hogy őket támogassuk, tőlük vegyünk ajándékot szeretteinknek, hiszen minden egyes vásárlás nagyon sokat számíthat most, ezekben a nehéz hónapokban. A kezdeményezés támogató jellege mellett legalább olyan fontos cél az is, hogy minél több hazai alkotót ismertessünk meg minél szélesebb körben, hangsúlyozva ezzel az egyedi, kézzel készített designtermékekben rejlő különleges értéket.

Mit jelent számodra a hazai design?
A design számomra egyfajta sajátos gondolkodásmódot jelent: egy-egy kérdés, feladat, probléma komplex megközelítését, amelyben a funkcionális és esztétikai megoldások egyaránt fontosak, hiszen mindkettő a felhasználói élményt szolgálja. Mindez különösen fontos saját környezetem megteremtésében is: rajongok a jól működő, szép tárgyakért és vizuális megoldásokért.
A hazai design területén eltöltött évek alatt rengeteg tervezővel, alkotóval ismerkedtem meg, ezekből az ismeretségekből sok esetben a legfontosabb barátságaim alakultak ki, ezáltal nemcsak szakmailag, de érzelmileg is elkötelezett vagyok a témával kapcsolatban. Innentől kezdve kötelességemnek érzem, hogy minden tőlem telhetőt megtegyek az érintettek támogatásáért, hiszen a legközelebbi barátaimról is van szó, akiknek az odaadó munkáját, szorgalmát és tehetségét a lehető legnagyobbra becsülöm.

Melyik hazai márkát ajánlanád az olvasók figyelmébe?
Nem szeretnék és nem is tudok egyetlen márkát kiemelni, éppen ezért született meg az Instagramon az #együttahazaitervezőkért hashtag, hogy egy ernyő alatt tudjuk összegyűjteni azokat a márkákat és tárgyakat, amelyeket különösen szeretünk, remélve, hogy ezzel sokakat tudunk majd inspirálni.


Geiger Bianka – designteoretikus, designmenedzser

Miért csatlakoztál a kezdeményezéshez?
Azért csatlakoztam, mert menedzserként és teoretikusként évek óta követem testközelből számtalan design- és gasztromárka életét. Tudom, hogy számukra nehéz a haladás – elképesztő erő és kitartás kell a talpon maradáshoz. Az idei év még kiélezettebb helyzetbe állította őket, így úgy gondolom, nekem is felelősségem, hogy hírt adjak róluk és megmutassam, milyen fantasztikus dolgok születnek általuk.

Mit jelent számodra a hazai design?
Számomra a hazai design bizonyíték arra, hogy ha valaki tehetséges és szívből jövő dolgokat csinál, annak lesz táptalaja és közönsége. Legyen szó divatról, ékszerről, tárgyalkotásról vagy ételekről, hatalmas tehetségeink és elképesztő innovátoraink vannak régiós szinten is. A hazai design ugyanakkor ismerős, barátságos, szerethető és játékos – úgy kell nekünk, mint egy nagy csipet só bármilyen csokoládés süteménybe.

Melyik hazai márkát ajánlanád az olvasók figyelmébe?
Mindenképp ajánlanám a Back2Baget, ami egy autóbontóból kinőtt divatmárka légzsákvásznakból, biztonsági övekből készített szuper táskákkal és ruhákkal. Ajánlom mellettük a Neongrey-t, akik újragondolt, de szerethető ikontárgyakat, például színezett falitükröt és lemeztartót készítenek kis népszigeti műhelyükben elképesztő kéziszerszámokkal, különleges faanyagokból és némi neonfestékkel. Említhetném még a BORIBIANKA-t is, akivel bár már nem dolgozunk együtt, még mindig rajongója vagyok. Ha pedig étel, rengeteg manufaktúra és műhely várja szeretettel a megrendeléseket.

Korn Anita – Ruhastory

Miért csatlakoztál a kezdeményezéshez?
Számomra már jó ideje egyértelmű, hogy ha nem pre-loved darabot veszek, akkor magyar tervezőktől választok ruhákat, kiegészítőket. Ez a fenntartható divat egyik alapja nálam. A jelenlegi helyzetben különösen fontos, hogy a hazai kisvállalkozásokat, designereket támogassuk, hogy aztán a tervezők ugyanúgy kitehessék a „nyitva” táblát az üzleteikre, webshopjaikra a járvány után is. 

Mit jelent számodra a hazai design?
A hazai design nálam összefügg a személyesség, a kötődés, a tudatosság és az érték fogalmaival. Tudom, hogy ha tőlük vásárolok, azzal az ő álmaikat vagy épp a varrónőiket támogatom. Ha tőlük érkezik a csomag, biztosan lesz benne egy kedves üzenet, amitől az egész kap egy plusz jelentést, nem egy idegen, távoli, tucattermék vásárlója leszek. A megkülönböztethető, felismerhető és persze minőségi darabok jellemzik a hazai márkák nagy részét. Ha ezek kerülnek be a gardróbodba vagy az otthonodba, akkor biztosan hosszú életük lesz – és idejük arra, hogy történeteket, „ruhastorykat” kapjanak (Anita „Ruhastory” címmel készít interjúkat ismert személyiségekkel, tervezőkkel, akik kedvenc ruhadarabjaikról mesélnek – a szerk.

Melyik hazai márkát ajánlanád az olvasók figyelmébe?
A Tomcsanyi márka nem titkoltan az egyik nagy kedvencem, ráadásul idén bebújós, otthoni kollekcióval is készültek, szóval nincs olyan, aki ne örülne egy ruhának vagy épp joggernek Dóritól. Ha apróbb ajándékot keresel, akkor egy Tomcsányi-maszk is jól mutat majd a fa alatt.

Katona Eszter – Babyberry

Miért csatlakoztál a kezdeményezéshez?
Egyrészt számomra is nagyon fontos a hazai tervezők és kisvállalatok támogatása. Többek között ezzel a céllal hoztam létre a Pici Piac vásársorozatot is, amelyen az elmúlt több mint öt évben több száz magyar márka mutatkozhatott be, illetve mára a babyberry webáruház és showroom kínálatában is több mint tíz hazai designmárka termékei találhatók. Másrészt a kedvezményezés gimnáziumi legkedvesebb barátnőm nevéhez is fűződik, így számomra nem volt kérdés, hogy csatlakozom hozzá – sőt, ahol tudom, támogatom, segítem is az ötletét!

Mit jelent számodra a hazai design?
Én elsősorban a baba- és gyerektermékek piacát ismerem, örömmel tölt el, hogy ennyi tehetséges hazai alkotót ismerhetek. Úgy látom, a tervezőink nagy figyelemmel követik a külföldi designtrendeket, amelyek inspirálják őket, de rengeteg kreativitást és saját ötletet is visznek termékeikbe, amitől igazán egyediek és szerethetőek lesznek. Nagyon fontosnak tartom, hogy hazai alkotóktól vásároljunk, hiszen ezzel támogatjuk a munkájukat, és mivel a termékeik itthon készülnek, a mi közvetlenül a környezetünkben, a vásárlással nemcsak az ő munkájukat, de valahol a saját történeteinket is hazavisszük magunkkal.

Melyik hazai márkát ajánlanád az olvasók figyelmébe?
A babyberry alkotóihoz legutóbb csatlakozott a Macramebyszkriszi márka termékei állnak most talán legközelebb a szívemhez. Kriszti makraméi nemcsak csodálatosan gyönyörűek, finoman kidolgozottak, de igazi időtálló, örök darabok, hiszen a gyerekszobát kinőve a lakás bármely pontján tovább élhetnek. Ráadásul Kriszti csodálatos személyiség is: mint új felfedezettemnek, szívből drukkolok neki, hogy minél sikeresebbé váljon!

Nádas-Nagy Katalin – Designia.hu

Miért csatlakoztál a kezdeményezéshez?
Rengeteg tehetségünk van egy sajátos hazai piacon, ahol normál helyzetben sem egyszerű designerként boldogulni. Nem volt kérdés, hogy az idei, rendkívül nehéz helyzetben össze kell fognunk a hazai tervezőkért. Mi most az online térben tudtuk ezt megtenni velük és értük. A tervezők közül egyébként sokakat ismerünk, így személyes kötődések miatt is fontos számunkra ez az ügy. Az egész Designia-csapat bízik benne, hogy olyanokhoz is el tud jutni a kampány által a magyar design, akik eddig talán még nem ismerték ezt a világot. 

Mit jelent számodra a hazai design?
Barátságokat – tervezőkkel és más designmenedzserekkel –, szakmai kihívást a designia.hu kapcsán, tudatos döntést a vásárlásban, minőségalapú életet, illetve a hagyományos kézművesség továbbélését is. A személyre szóló, egyéniséghez alakítható ruhatárat, lakóteret, de főleg a történeteket, ötleteket, amik a designtermékek mögött megbújnak. 

Melyik hazai márkát ajánlanád az olvasók figyelmébe?
Különösen szép emlékek fűznek Nagy Adrien Rienne Bride márkájához: itt készült ugyanis a menyasszonyi fejdíszem a dédnagymamám és a nagymamám koszorúja alapján.  Hihetetlen alázat és elkötelezettség van Adrienben a szakmája iránt. Mint embert és mint tervezőt is rendkívüli mértékben szeretem,  ezért a Rienne Creations márkája darabjaiból is vásároltam már. Adrien egyszerre szelíd és mégis határozott, ahogy az ékszerei is. Ezt az izgalmas ellentétet szeretem a termékeiben is. 

Wertán Sára – About a Home

Miért csatlakoztál a kezdeményezéshez?
Nem volt kérdés, hogy csatlakozom-e, mivel nagyon közel áll hozzám az a szemlélet, hogy támogassam lehetőségeim szerint azokat, akik mernek alkotni, kreatívnak lenni és vállalkozni. Társadalmilag nagyon erős üzenetnek tartom azt, ha bátorítjuk egymást arra, hogy mindenki azzal foglalkozhasson, amiben jó, amivel örömet szerez önmagának és amivel értéket teremt másoknak.

Mit jelent számodra a hazai design?
A hazai design nekem annyit jelent, hogy van valaki a nem túl távoli környezetemben, aki nap mint nap azon fáradozik, hogy létrehozzon valamit, megmutasson magából egy darabot. Nekem a hazai design fontos eleme, hogy fenntartható és építő legyen a kezdeményezés, a projekt.

Melyik hazai márkát ajánlanád az olvasók figyelmébe?
Soby Dórit
emelem ki, ha csak egyet mondhatok. Gyönyörű ékszereket készít és nagyon jó ember.


Használd Te is az #együttahazaitervezőkért hashtaget, ha van olyan hazai designmárka, amelyet szívesen ajánlanál mások figyelmébe. Ez egy apró gesztus, amivel segíthetsz egy magyar kisvállalkozásnak talpon maradni ezekben a vészterhes időkben. Ez a figyelmesség, amit az éterben teszel, nekik igenis sokat számít. Támogassuk együtt a magyar tervezőket!

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük