fbpx
Nyomj Entert

Elsüllyedt világok megmaradt árbócai

Az egykori magyar kereskedelmi tengeri hajózás margójára

Fotók és szöveg: Sebestyén László

A város egyik legszebb terén, a Szabadság téren áll egy elhagyatott épület, az Adria-palota. A neobarokk szellemkastély 1902 óta magasodik a tér fölé, egykor az Adria Magyar Királyi Tengerhajózási Részvénytársaság székháza volt. A társaság 1881-ben alakult, egyik részvényese és igazgatótanácsi tagja maga Jókai Mór volt. A társaság hajói New Yorktól Ausztráliáig szállítottak árut a világban. Dél-Amerikából a segítségükkel érkezett kávé a budapesti kávéházakba, majd innen a világ messzi tájaira juttatták el a hazai lisztet, ezzel segítve a magyar malomipart.

Az épület Meinig Artúr tervei alapján készült: az ő nevéhez fűződik többek között a Stefánia Palota és a ma a Szabó Ervin Könyvtár központi épületének otthont adó Wenckheim-palota is. A hányattatott sorsú Adria-palota a társaság csődbemenetele után sokféle tevékenységnek adott otthont. Volt banki székház, banktisztviselői szolgálati lakásoknak is adott helyet, de működött falai közt óvoda és utazási iroda is. Természetesen az ötvenes évek átépítési és területfelszabdalási lázát az Adria-palota sem úszta meg. A nagyvonalú terek kicsi, szűk helyiségekké alakulva őrzik tovább egykori fényük pislákoló emlékét.

A történelmi viharok ellenére az épület bizonyos terei sértetlenek maradtak, gazdagon megőrizve régi pompájukát és a nagyvonalú építészeti megoldásokat.

Ha érdekel a magyar tengeri hajózás izgalmas története, mindent megtudhatsz az Adria társaságról Pelles Márton és Zsigmond Gábor A fiumei magyar kereskedelmi tengerészet története (1868–1918) című kötetéből.

Sebestyén László | Web | Facebook Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük