fbpx
Nyomj Entert

Chance

Kovács Máté ‘Chance’ névre keresztelt diplomamunkája egy olyan étkészletet takar, mely a felnőttként látássérültté vált emberek számára nyújt segítséget. A lapos-, mély- és kistányérból, illetve pohárból, bögréből, fűszertartókból és kannából álló porcelánkészlet alapját az ergonomikus formák és a fekete-fehér kontrasztja adja. Máté a formák megtervezésekor gondos figyelmet fordított az egyes darabok stabilitására, illetve a könnyű tárolhatóságra, így a lefelé keskenyedő formáknak köszönhetően az ugyanolyan darabok egymásra téve tárolhatóak.

A készlet minden egyes darabján elhelyezett cserélhető, fekete gyűrűknek kettős a feladata: egyrészt azok számára, akik részlegesen megőrizték látásukat, a fekete-fehér kontrasztja segít az eligazodásban, másrészt a gumianyagnak köszönhetően a tárgyak biztosabban foghatóak. A fűszertartóknál pedig még egy extra funkció, hogy a gumigyűrűk minden egyes darabon különböző számban és pozícióban helyezkednek el, így téve könnyen azonosíthatóvá a különböző fűszereket.

A szintén a készlet részét képező kanna kifejezetten a felnőttként megváltozott látásképességűek edukációját segíti: a belső kialakításnak köszönhetően a kannában lévő víz útja elzárható, így szabályozva, hogy egyszerre csak egy bögrényi, 2,5 dl folyadék legyen kiönthető. A kanna ezáltal azt a folyamatot segítheti, hogy reflexé váljon a csészébe öntött folyadék által létrejövő súlyváltozás és a későbbiekben se öntsék túl italukat a pohár maximális méretén.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA(source)