fbpx
Nyomj Entert

Euphoria Spa | Misztrász, Görögország

Görögország első holisztikus spa központjában a belsőépítészet eszközei is ugyanúgy hozzájárulnak a szenzuális élményhez, mint a kezelések. A világörökség részeként számon tartott Misztrász területén, egy ciprusliget mellett vájták egy hegy belsejébe a spa négy szintjét.

Aki betér az Euphoria Spa-ba, annak már azelőtt jó eséllyel euforikus élményben lesz része, hogy bármilyen kezelést igénybe venne. Az épület ugyanis annyira lenyűgöző, hogy elementáris erővel szippantja magába a vendégeket.

Már maga a koncepció lenyűgöző: egy ősi területen, amely egyszerre volt fontos ókori és bizánci központ, egy hegy belsejébe vájták az épületet. A spa egy nagyobb komplexum, az Euphoria Retreat része, melynek több mint 7000 négyzetméteres területéből 3000-et foglal el a különleges fürdő, és négy szinten nyúlik le a földbe.

De mitől lesz holisztikus egy spa-élmény? A görög DECA Architecture építészei nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a vendégek minden érzékszervükkel átéljék a tereket. A spirál alakban levezető szinteken, a katakomba szerű átvezetőkön, folyosókon, de még a fürdőben is gondosan megterveztek minden olyan elemet, amit a látogató szenzuálisan tapasztal – a világítástól kezdve, a hangon, a hőmérsékleten, a páratartalmon át egészen az anyaghasználatig.

A fürdőben, ahogy ők fogalmaznak, „szferikus teret” szerettek volna létrehozni – erre szolgál a gömbszeletboltozat. Ezzel a megoldással, valamint a színek játékéval a bizánci dómok kupoláit idézik: a meleg hátteret megtörő fényes csillogás, az arany és a kék párosa mind a bizánci ikonográfia sajátjai. Ebben a kortárs térben pedig egyenesen örökkévalónak hatnak. Pontosan ez is volt a cél, hogy aki a medence vízén lebeg, annak megszűnjön az idő.

Az eredmény: egy meditatív, sőt, hallucinogén tér, amit amellett, hogy látunk és szemet gyönyörködtetőnek találunk, még erőteljesebben csak úgy érzékelünk. Nagyon ősi, elementáris erővel hat ránk, valahogy úgy, mint az ókori elődei.

DECA Architecture  |  Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük