fbpx
Nyomj Entert

„Ez egy Dobossy árverés”

Lovon ugrató cinege, emlékeinkben olvadó Lada, ásító tiszavirág, plexi Dali és az óriási gyíknyelvű horror tigris is a repertoárban. Kortárs képzőművészet mindenkinek! A Dobossy Aukciósház alapítóival, Kováts Nórával és Kováts Dáviddal a májusi árverésükről beszélgettünk.

 

Új év, új szezon. Hogyan, milyen érzésekkel, statisztikákkal zártátok 2018-at? A missziótok, hogy az aukciók zárt világát megnyitva még közelebb hozzátok a kortárs művészetet a fiatalok számára, mennyire tudott megvalósulni? Hol tart ez az „ügy”?

Nagyon izgalmas éven vagyunk túl, és ha lehet mondani, még nagyobb lelkesedéssel és tervekkel indultunk neki 2019-nek. Reméljük, hogy az „ügy” elérésének érdekében jó úton haladunk, a rengeteg pozitív visszajelzés mindenesetre bizakodóvá tesz minket.


Fotók: Kecskés Márton

Több éve foglalkoztok műkereskedelemmel, folyamatosan figyelemmel kíséritek a magyar és a nemzetközi kortárs képzőművészet történéseit, új szereplőit. Melyek a mostani, legújabb trendek? Ezek mennyire érhetők tetten a májusi árverésetek tételsorában?

Továbbra is nagyon erős az érdeklődés a Pécsi Műhely iránt, de annak is nagyon örülünk, hogy most májusra a 90-es évekből is több fontos művet sikerült megszereznünk. Ilyen például Nagy Kriszta Kortárs festőművész vagyok című alkotása, efZámbó István Tulp doktor önanatómiája vagy Wahorn András Playing lovers című festménye. Emellett pedig a gyűjtők folyamatosan keresik az új, friss alkotókat és munkáikat, így természetesen erre is odafigyelünk.

 

A tavaly decemberi aukción három fiatal művészt mutattatok be, illetve emeltetek ki; Szentgróti Dávidot, Kincses Elődöt és Ódor Bence Istvánt. Kik a legújabb felfedezettjeitek?

Kifejezett kedvencünk most májusban Combarro Petra, akinek a szobra végül a katalógusunk címlapjára is került. De rajta kívül még rengeteg tehetség van, akivel talán most először találkozhatnak aukción az érdeklődők: Hack Ferenc, Herbert Aniko, Farkas Róbert vagy Nyári Benjámin.

Egy korábbi interjúban már beszéltünk arról, hogyan válogatjátok ki az aukciók anyagát, hogy ezek tulajdonképpen a progresszív műtárgyaknak mindig egy szubjektív válogatása. Ugyanakkor végignézve az eddigi katalógusokat, állandó szereplők vannak, olyan alkotók, akiket sosem hagytok ki. Fajó János, Halász Károly, Wahorn András, Tót Endre, efZámbó István, Hajas Tibor, Maurer Dóra, Regős István – hogy csak néhányukat említsük. Ez alapján elmondható, hogy létezik egy ún. „Dobossy-stílus”? Ha igen, pontosan miről ismerhető fel?

Reméljük, hogy van és bízunk abban, hogy ha valaki belelapoz a katalógusunkba, akkor hamar meg tudja állapítani: „Ez egy Dobossy árverés”. Igyekszünk követni bizonyos általunk felállított sémákat és természetesen folyamatosan reflektálunk a piac változásaira, aktuális trendekre, igényekre.

A tavaly októberi aukciótok egyik tétele Fajó János egy olyan festménye volt, amely az elmúlt közel 30 évet egy raktárban töltötte. Most is kiemelhető az anyagból hasonló meglepetés?

Több nagyon izgalmas tétel is szerepel az aktuális anyagunkban. Mindenképpen kiemelnénk Tót Endre Fürdőzők című képét, Pinczehelyi Sándor Csillag, Coca-Cola című 1988-as munkáját, illetve ezúttal is van egy Fajó mű az árverésen, ami igazi ritkaságnak számít.

Túl az első egy éven, már az ötödik közös árverésetekre készültök. Az aukciót megelőző kiállítást idén Budapest fölött, egy fantasztikus panorámájú kiállítótérben rendeztétek meg. De nem csak ez az egy újdonság lesz idén. Ősztől nemzetközi helyszínen is találkozhatunk a Dobossy Aukciósházzal. Mesélnétek erről?

Túl sok részletet még nem árulhatunk el, de annyit mondhatunk, hogy az októberi árverésünket ezúttal nem Magyarországon, hanem az európai műkereskedelem fővárosában tartjuk. A részletekkel hamarosan jelentkezünk!

A Dobossy Aukciósház májusi aukciós katalógusa ITT lapozgatható.

KIÁLLÍTÁS:
Az aukció tételei megtekinthetőek még május 14-én, kedden 11-19 óráig.
Helyszín: 1121 Budapest, Gereben utca 10.

AUKCIÓ:
Időpont: 2019. május 15., 19:00
Helyszín: The Studios (1064 Budapest, Vörösmarty u. 38.)

További részletek ITT.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük