fbpx
Nyomj Entert

Favorit I Horváth Lóczi Judit

„Gyerekkorom óta vonzódom a gótikához. Ha van egy kis lopott időm a Várban, gyorsan végig szoktam futni a gótikus oltárokat felvonultató részt a Nemzeti Galériában, és amúgy is mindig figyelem a gótikus emlékeket.  Pár éve fedeztem fel egy festményt egy utazás során, ami megbabonázott. Ez Fra Angelico Angyali üdvözlete a Prado Múzeumban. Mindig is tetszett, de amikor 2015-ben láthattam élőben is, a múzeum bejárása közben újra és újra ott találtam magam abban a bizonyos teremben, és megálltam a kép előtt.

Nehéz megfejteni, hogy miért vonz. Sok tudás van benne: Fra Angelico már megérezte a reneszánsz szelét, de olyan nagyszerű mestertől tanulhatott, mint Giotto. Nála még megjelennek az őszinte, tiszta, gótikus színek, a tökéletességig finomított növényábrázolás, de már egészen élvezhető a perspektívája. Az emberi (illetve angyali) alakok pedig kifejezetten szépek. Egy fél Bibliát elmesél, és már sokan megfestették előtte ezt a kompozíciót. Mindent látok, mindent értek rajta, de az Isteni sugár mégis, igazán sugárzik. Jól esik nézni.
Ez a festmény letaszította a trónról M.S. Mester Vizitáció című képét is, amiért már nagyon régóta rajongtam. Bocs M.S. Mester…”

Horváth Lóczi Judit, festőművész

Fra Angelico: The Annunciation (Angyali üdvözlet), 1425-26

 


Favorit című cikksorozatunkban mai alkotókat kérdezünk meg hétről hétre arról, mi a kedvenc designtárgyuk és/vagy egyéb művészeti alkotásuk.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük