fbpx
Nyomj Entert

Fókuszban a mindennapi design | Design Világnap

Az idei Design Világnap eseményei világszerte a „Design for Everyday Life”, azaz a „Design a mindennapi életben” tematika köré szerveződnek. Idehaza a Magyar Formatervezési Tanács három stúdiót kért fel arra, hogy készítsen szubjektív minivideót a világnap alkalmából. Nézd meg a Flying Objects, a Maform és a HYPEANDHYPER videóját!

A World Design Organization által meghirdetett World Industrial Design Day-t minden évben június 29-én ünnepli a designközösség. A 2020-as Design Világnap a „mindennapi tervezés” elképesztő erejét ünnepli, felhívja a figyelmet a formatervezés értékére és előnyeire a hétköznapi termékek és szolgáltatások esetén is. A köznapi tárgyaktól, készülékektől, eszközöktől és kiegészítőktől kezdve egészen az összetett digitális platformokig és alkalmazásokig a design mindenhol jelen van a mindennapi életünkben – függetlenül attól, hogy tudatában vagyunk-e ennek, vagy sem. Szeretnénk, ha minél többen felismernék a tervezés hozzáadott értékét és hasznosságát.

Míg a hazai kreatívipar szereplői gyakran érnek el nemzetközi sikereket, még mindig elengedhetetlen, hogy szemléletformálással és edukációval tudatosabbá tegyük a hazai vállalkozásokat, ezzel is segítve, hogy sikeresebbek lehessenek mind a magyar, mind a nemzetközi piacon. „Fontos, hogy a hazai designipar szereplői is tudatában legyenek, hogy milyen versenyelőnyt jelent, ha levédetik, amit kitaláltak. A saját formatervezési mintával rendelkező kkv-k például jellemzően több bevételt generálnak, mint az olyanok, amelyek nem rendelkeznek szellemi tulajdonnal” – emelte ki Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Magyar Formatervezési Tanács elnöke a világnap kapcsán. Hozzátette, a fejlődés csakis új ötletekkel, innovatív gondolkodású emberekkel működik. A globális világban óriási a verseny, a versenyelőny megszerzése pedig mindenkinél prioritást élvez, de megfelelő védelem nélkül kiszolgáltatottá válik a tulajdonos.

Az idei év rendhagyó lesz, mivel a koronavírus-járvány miatt az események világszerte az online térbe költöznek. Nem lesz ez másként hazánkban sem, ahol a World Design Organization hazai tagja, a Magyar Formatervezési Tanács szervezésében a design szerepét bemutató online videókkal ünnepeljük a Design Világnapját: a Magyar Formatervezési Tanács három olyan alkotóműhelyt kért fel a közreműködésre, amelyek tevékenysége döntően a hétköznapi életben használatos tárgyak köré koncentrálódik.

A Flying Objects egy nap történéseit sűrítette egy másfél perces videóba, hogy felhívja a figyelmet azokra a jól megtervezett tárgyakra, amik évtizedekig szolgálnak minket. Az integrált szolgáltatásokat nyújtó butik-designstúdió projektjeivel az elmúlt években sorra nyerte el a legfontosabb design díjakat: kétszer a Red Dot Design Awardot, egy ízben az iF Design Awardot, illetve a Magyar Formatervezési Díjat.

A Flying Objects videója

A HYPEANDHYPER a Design Világnapra készített videójában a magazinra is jellemző izgalmas vizuális megközelítésben mutat be olyan hétköznapi, ámde sok esetben ikonikus darabokat, melyek sokunk számára ismerősek.

A HYPEANDHYPER videója

A harmadik filmet jegyző, Magyar Formatervezési Díjjal többszörösen elismert Maform Design Studio missziója, hogy az emberek mindennapjait a legújabb technológiai és mérnöki innovációk segítségével tegyék könnyebbé. Videójukban egy hétköznapi tárgy, egy locsolókanna négy különböző változatát személyesítik meg.

A Maform Design Stúdió videója

A Design Világnapra készült videók az idén október 1.-11. között megrendezendő Budapest Design Week tematikájához is kapcsolódnak. A kialakult helyzethez alkalmazkodva és a nemzetközi példákat követve Magyarország legjelentősebb designeseményének jelentős részét a szervező Magyar Formatervezési Tanács az online térbe emeli át. A Budapest Design Week hibrid kiadásának tematikája a „Tartsd körforgásban!” mottó köré épül. A fesztivál pedig Osvárt Judit, a Magyar Formatervezési Tanács tagjának szakmai irányításával a körforgásra, a ciklikus szemléletre koncentrál, és ezzel együtt egy olyan modellre, amely elősegítheti a világ élhetővé tételét.

A fesztivál keretében az érdeklődők saját fejlesztésű, online projektek segítségével a design és a körforgásos gazdaság területéről ismerhetnek meg olyan megoldásokat, amelyek működőképes és hathatós válaszokat adnak a fenntarthatóság követelményeire, és közreműködhetnek a hazai kis- és középvállalkozások versenyképességének növelésében. Mivel a Budapest Design Week célja továbbra is elsősorban a hazai designszcéna szereplőinek bemutatása, valamint a közöttük, illetve a gazdasági szféra közötti kapcsolatépítés erősítése és az edukáció, az érdeklődők idén is találkozhatnak majd a megszokott tartalomtípusokkal; a szakmai műhelyeket bemutató Nyitott Stúdióktól a workshopokig. A járványügyi helyzet függvényében várhatóan augusztusban fogják bemutatni a rendezvény eseményeinek végleges sorát, amelyhez kapcsolódóan hamarosan közzétesszük a kapcsolódási lehetőségeket tartalmazó felhívást is.

A Design Világnapra készült videókat a Magyar Formatervezési Tanács és Budapest Design Week online felületein és social media csatornáin publikálják június 29-én.

A Budapest Design Week védnöke és finanszírozója a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, szervezője a Magyar Formatervezési Tanács.

Design Hét Budapest | Web | Facebook | Instagram

Magyar Formatervezési Tanács | Web

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala | Facebook

Forrás: Sajtóanyag

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük