fbpx
Nyomj Entert

Galya-kilátó | Galyatető

A Mátra második legmagasabb pontján emelt Galya-kilátó innovatívan illeszkedik az őt körülvevő kontextusba. PACE X HYPEANDHYPER építészeti sorozatunkban ma ezzel a 2015-ben átadott épülettel foglalkozunk.

A magyarországi Kéktúra útvonalán található a csaknem ezer méter magas Galyatető csúcsa: a NARTarchitects ide tervezett kilátótornya az ország legmagasabban található, kifejezetten kilátó funkcióját ellátó épülete. A torony egy 1939-ben emelt kilátó továbbgondolása. Az építészek vasbetontoldással és sok izgalmas megoldással magasítottak az épületen, mely így harminc méteres lett.

Az új torony kialakításakor figyelembe vették a régi épület arányait, de a vasbetontoldás élesen el is különül a régi toronyszerkezettől. A megmaradt kőfalakat bár betonszerkezettel toldották meg, az összkép harmonikus lett, így a régi és az új anyag kombinációja kortárs esztétikai élményt nyújt. A kilátót két eleme tette kedveltté és híressé: az egyik az épület köré csavart, könnyed acélszerkezetes, lazán szövött rozsdamentes acélhálóval határolt lépcső.

Korábban, a tizenhét méter magas előd idejében a lépcső a beltérben futott. Azáltal, hogy kívülre került, el is jutottunk a torony másik izgalmas pontjához, a beltérhez. A felszabadult belső tér egyedi funkciót kapott, ugyanis három kilenc négyzetméteres kamrát alakítottak ki benne. Ezek egyedi atmoszféráját csak tovább növeli a kör alakú bejárat és színes körablakok.

PACE X HYPEANDHYPER című sorozatunkban hétről hétre bemutatunk egy-egy munkát a kelet-közép-európai régió kiemelkedő kortárs középületei közül. 

PACE | Web | Facebook

BME Középülettervezési Tanszék | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük