fbpx
Nyomj Entert

Gödöllői Iparművészeti Műhely | GUBAHÁMORI

A Gödöllői Iparművészeti Műhely épületének felújítása új szintre lépett. Az Alkotóház átalakításának vázlattervei, amelyeken a GUBAHÁMORI építésziroda, azaz Guba Sándor, Hámori Péter és Novák Sándor építészek dolgoztak, elkészültek.

A tervek szerint 2022-ben már megújult kiállítóterek és műhelyek várják a gödöllői művésztelep szellemiségét őrző intézmény alkotóit és látogatóit.

Az épületet egyébként az 1900-as évek közepén eredetileg bivalyneveldének építhették, a városrész építési hagyományaitól eltérően acélszerkezetből, majd később gombverdének, fonalgombolyító műhelynek, illetve különböző könnyűipari termékek raktárának használták. Mivel egy raktárépület nem feltétlenül alkalmas bizonyos oktatási tevékenységekhez, az intézménynek azóta, hogy 1998-tól ezen a helyen működik, sok kompromisszumot kellett kötnie. A GUBAHÁMORI a most működő gyakorlatok igényei szerint, specifikusan tervezi át az épületet, hogy az alkalmasabb legyen az ott folyó munkára.

A GIM-ház tervezésekor többek között azzal a kihívással kellett megküzdeniük, hogy redukcióval, a meglévő elemek és nyersanyagok átrendezésével, valamint csak minimális mértékű új szerkezet kiépítésével hogyan lehet létrehozni azt az építészeti minőséget, amit elvárunk egy oktatási intézménytől és egy kiállítótértől.

„Elsőre nem is sejtjük, de rengeteg lehetőség van a legegyszerűbb szerkezetekben is, például egy festett falban, illetve abban, ha nem jutunk el a festésig: nyersen hagyjuk-e a teherhordó szerkezetet, hogy kiemeljük egy kőfal, téglafal vagy acél könnyűszerkezet esztétikáját? […] Színek, formák és textúrák skálája áll előttünk, mielőtt úgy döntünk, hogy lefestjük a falat” – mondták a tervezők.

A GIM-ház terei és falfelületei is ezen redukciós elvek mentén alakulnak majd ki: nyers, „félig befejezett” és „befejezett” felületek határolják a kialakítandó tereket.

A tervek szerint a teljes fali és álmennyezeti burkolatot lebontják a tér méretének maximalizálása végett, így látható lesz az eredeti bivalynevelde acélszerkezete. Megfelelően privát teret kapnak az egyéni és kerámiaműhelyek, emellett a megújult épület optimális átjárhatóságot fog biztosÍtani a rajz- és textilműhely, illetve a kiállítótér és egyéb kiszolgálóhelyek között. A tervezéskor nemcsak a funkciókhoz és az épület meglévő szerkezetéhez, hanem a környező épületekhez is igazodtak. A Kriesch Aladár utca – ahol a GIM-ház is található – Gödöllőn kiemelt utcaképi védelem alatt áll a maga kisvárosi épületsorával, illetve több olyan villával, mint Nagy Sándor háza, vagy a névadó Körösfői Kriesch Aladár iparművész műteremháza.

Az átalakítás során a jelen állapotában inkább jellegtelen ipari-raktárépületet kellett igazítani egyrészt az egyszerű oldalhatáros kisvárosi épületek kialakításához, másrészt a villaépítészet ikonikusságához” – tudtuk meg az építészektől.

Gödöllői Iparművészeti Műhely | Facebook | Instagram | Web

Építészet: GUBAHÁMORI (Guba Sándor, Hámori Péter, Novák Sándor) | Facebook | Instagram | Web

Épületgépészet: Prémium Épületgépészet (Tirpák Tamás) |Facebook | Instagram | Web


A GIM (Gödöllői Iparművészeti Műhely) 1998-ban alakult, Gödöllőn és környékén élő hivatásos, országosan és nemzetközileg elismert iparművészek csoportosulásaként. A műhely célja a századfordulón létrejött, európai hírű Gödöllői Művésztelep szellemiségének, művészeti hagyományainak továbbéltetése, megismertetése a kortárs művészetben, a kultúra, az oktatás és a nemzetközi kapcsolatok területén. A GIM-Ház kortárs művészeti kiállításoknak ad helyet, az alkotó művészek műtermei is látogathatók.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük