fbpx
Nyomj Entert

Grúz kulináris utazás | YOD Group

Agyag és fa letisztult találkozása a hagyományos grúz konyhával: az ukrán YOD Group építészeti stúdió által tervezett étterem enteriőrje nemcsak formavilágában lenyűgöző, de igazi kulináris utazásra is hívja vendégeit.

A Puri Chveni étterem Kharkiv város központjában található egy, a 20. század elején emelt épületben. Az építészek, hogy megidézzék Kharkiv régi hangulatát, a külső falakat és homlokzatot megőrizték, valamint az eredeti fa ajtókat is felhasználták, az épület belső szerkezete viszont teljes átalakuláson esett át.

Az étterem elnevezése annyit jelent: „a mi kenyerünk”, ami az enteriőr kialakításának koncepcióját is jól összefoglalja. Ennek jegyében az étterem lelke, vagyis a konyha és annak részei a vendégek számára is megtekinthetők. A nyitott konyhát figyelve végigkísérhetjük, ahogyan a tésztabatyuba burkolt, fűszeres darált húst, az úgynevezett khinkalit, vagy épp a híres sajtos kenyeret, a hacsapurit készítik. A grúz kulinária hangulatát agyagból tapasztott, hús és kenyér sütésére egyaránt használt tradicionális tandoor sütőkkel is hangsúlyozzák – a Puri Chveni olyan, mintha egy kulináris kiránduláson vennénk részt a grúz kultúrában.

A tradicionális konyhai elemek mellett olyan dekoratív tárgyak is helyet kaptak az étteremben, mint egy kézzel készített makramészőttes, közepén egy ősi grúz szimbólummal, a borjgalival, vagy egy több száz követ tartalmazó fatábla, amely ősi műtárgy alapján készült. A grúzok évezredekkel ezelőtt ilyen táblákat használtak gabonacséplő-eszközként.

Fotók: Andrej Bezuglov

YOD Group | Web | Facebook | Instagram

Forrás: ArchDaily

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük