fbpx
Nyomj Entert

Halloween three.js

Mielőtt elkezdenénk mi is szórni a halottak napjára ráragasztott angolszász halloween ünnep rémes képsorozatait, inkább csavarunk rajta egyet és mi inkább a web-es környezet kiaknázatlan lehetőségével kombináljuk. A webGL/three.js nem újdonság, de valahogy még mindig csak a keményvonalas IT-sek csillogtatják tudásukat. Miért?
Mert egy laikus számára magasnak tűnhet, ha modelleket valós időben szeretnénk animálni a böngészőnkben.

Szerencsére egyre több tutorialt és videókat osztanak meg velünk a fejlesztők, melynek eredményeképpen vírusként terjednek az egyre ötletesebb és komplexebb megoldások a three.js világában. A modellezésen túl olyan fizikai és látvány scripteket tudunk megjeleníteni, mint a gravitáció, az árnyékolás, fényvisszaverés, törés, alakváltás, formálás vagy éppen a modellek közti kölcsönhatások. (ütközés, mágneses vonzás/taszítás).

Három példát hoznék fel az ünnep közeledtével, melyek a three.js rövid ismertetésével még érdekesebbnek hathatnak:

1. Halloween message
Egyszerű webes animáció, melynek végén forgathatjuk töklámpásunkat az enter segítségével az alakját módosíthatjuk és ki-be kapcsolhatjuk a fényt.

01

2. Happy Halloween
Semmi animáció, de annál szórakoztatóbb. Saját kezüleg faraghatjuk töklámpásunkat vagy feltölthetjük PNG képünket, ha életben túl lusták lennénk beszerezni egyet a közeli paicról…

02

3. They will eat you
Na ez már para. Nem mondhatni, hogy túl bonyolult a feladat, de a webGL környezet és az üldöző világítószemű zombik annál parábbak. Feladat: Maradj minnél tovább életben

webgl-they-will-eat-you-3