fbpx
Nyomj Entert

Héber és arab betűk – a békés együttélés

A Design Hét alkalmából, az Izraeli kulturális Intézet meghívására látogatott Budapestre Liron Lavi, izraeli tipográfus, aki október 3-án a MOME-n tartott előadásában tipográfiai projektjeit mutatta be.

Liron Lavi izraeli grafikus és tipográfus, Tel-Avivban végzett a Shenkar College of Designon, jelenleg az Egyesült Királyságban, a University of Reading tipográfus mesterkszakán tanul. Fiatal kora ellenére már több újszerű és szakmai elismerést hozó projektet tudhat maga mögött. Ezek közül az egyik legérdekesebb az előadásán bemutatott Aravrit betűcsalád, mely a héber és arab betűk párosításából született. A projekt gondolatát az izraeli közterületi táblák adták, melyeken az információk országszerte három nyelven, héberül, arabul és angolul szerepelnek. Liron erre keresett alternatív megoldást, mely eremdényeként egy olyan betűcsalád született, ami társadalmi üzenetét tekintve is példaértékű.

A betűcsalád lényege, hogy a betűiből összerakott szavak héberül és arabul is olvashatóak legyenek, mindezt úgy, hogy közben a másik nyelv írásjeleit sem ignorálja az olvasó. A megvalósítás arra a megfigyelésre épül, miszerint a héber betűk esetében mindig a betűk alsó fele, míg az arab betűk esetében pont ellenkezőleg, a betűk felső része a karakteresebb, így az Aravrit betűcsaládnál minden egyes betű az arab betűk felső és a héber betűk alsó feléből került kialakításra. Az így megalkotott betűcsalád több mint 400 betűből áll, így volt ugyanis csak megvalósítható az, hogy minden betűkombinációt tartalmazzon a készlet. A projekt sikerességét mutatja, hogy Liron azóta egy újabb projekten dolgozik a mesterszakon, melyben már három betűkép, a héber, latin és amhara betűk összeolvasztására tesz kísérletet, megtartva mindhárom íráskép egyedi karaktereit.