fbpx
Nyomj Entert

HIGHLIGHTS | Design, befőzve

„Jó lesz az télire” – nagyanyáink örökbecsű mondatára, amely a sparhelt mellett, a gőzölgő fazék fölé hajolva hangzott el szájukból az illatos lekvár kavargatása közben, mindannyian emlékszünk. Felmenőink már akkor gondoltak a fogcsikorgatóan hideg téli napokra, mikor odakinn még hétágra sütött a nap, s árnyékban is folyt rólunk az izzadság. Ilyenkor a konyha egycsapásra nagyüzemmé változott: tisztára mosott befőttes üvegek csillogtak a konyhaasztalon, várva, hogy értékes gyümölcs, zöldség kerüljön beléjük, néha megváltozott halmazállapotban vagy ecetes-sós közegben. La Fontaine „Tücsök és a hangya” című meséje a vidéki konyhákban is érvényes maradt, igaz, nagyszüleink nem a nagy francia mesélő miatt tették a dolguk. Ők pontosan tudták azt, amit mi ma már talán sokan elfeledtünk: megbecsülni az idénygyümölcsöt, konzerválni és elrakni rosszabb időkre.

A befőzés a tudatos tervezés mintapéldája. Ezt a gyakorlatot ma már kevésbé ismerjük: a mai fogyasztónak túlságosan is jó dolga van, hiszen az év bármely szakában beszerezheti azt, amit megkíván. A befőzés a takarékosság kifejeződése, s mint ilyen, egyúttal a jó háziasszony ismertetőjele is. Nagyanyáink nem misztifikálták túl a dolgot, tették, amit kellett, mi pedig élveztük a puha, nyelvünkön szétmálló sárgabarack mézédes ízét a konyha félhomályában, mikor téliesre fordult az idő – a rántott hús mellé, vagy csak úgy magában. A jóféle savanyúság, a meggybefőtt és almakompót takarosa rendben sorakoztak a kamra polcain, sokszor mindenféle felirat vagy jelzés nélkül.

A világért sem cserélnénk el nagyanyáink spájzban félretett kincseit a boltokban kapható változatokra, de az tény, hogy egy jó csomagolás sokszor meggyőzhet bennünket arról, hogy talán nem is feltétlen kell a párolgó üst fölött görnyedni naphosszat ahhoz, hogy üvegbe zárjuk a természet értékes kincseit. Helyette elég, ha kinyitjuk a pénztárcánk. Mutatjuk, mi mindent tartósítanak a világ más tájain, s azt hogyan tálalják Jerevántól Fokvárosig.

Mayer Kitti
designteoretikus

Tomacho | Jereván, Örményország
Backbone Branding


Famiglia Crispino | Firenze, Olaszország
Auge Design
Giovanni Stillittano


Mamalena Homemade Sauces | Athén, Görögország
BOB STUDIO


DeliCo – Product Label Design | Mexikóváros, Mexikó
Gabriela Coutiño


Rubies in the Rubble | Fokváros, Dél-Afrikai Köztársaság
MARK Studio


Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük