fbpx
Nyomj Entert

HIGHLIGHTS | Ötórai tea

Fekete, zöld, fehér, sárga, oolong, puer: akárcsak a szintén nagy népszerűségnek örvendő kávé, úgy a tea is ezerarcú ital. Lehet élénkítő vagy nyugtató hatású, fogyaszthatjuk reggel vagy lefekvés előtt, esetleg napközben, megpihenve egy kis időre. Az évszázados hagyományokra visszatekintő tea nem afféle gyors shot, amit magunkba döntünk, egy húzásra felszippantunk, ahogy azt például az olaszok teszik az eszpresszóval minden reggel. Sokkal inkább egy rituálé, mely lelassulást, belefeledkezést követel meg a fogyasztótól.

Az egykor luxuscikknek számító, Ázsiában őshonos tealevelekből nyert kellemes főzet kapcsán automatikusan Angliára asszociálunk, nem véletlenül. Meglepő, de nem a britek voltak az elsők, akik Európában lecsaptak a Távol-Kelet teaültetvényeiről származó, jótékony hatású levelekre, mégis a szigetország uralkodói voltak azok, akik a mindennapok részévé tették a teafogyasztást.

Az 1840-es évektől elterjedő ötórai tea nem csak a tejjel dúsított nedű felhörpintésére terjedt ki: valódi „terülj-terülj asztalkám”-élményben lehetett része annak, aki részt vett egy efféle szertartáson. Torta, vajaskeksz, szendvicsfalatkák, pogácsák kerültek fel ilyenkor a szépen terített asztalra a míves porcelán csészék mellé, legalábbis a nemesség köreiben.

Ma már a tea egyáltalán nem elérhetetlen, ráadásul a filteres csomagolásnak köszönhetően egyszerűbbé is vált a készítés folyamata. Mindegy, milyen kiszerelést választunk, a csomagolás segíthet nekünk abban, hogy eldöntsük: tiszta, neutrális vagy testes, gyümölcsös, zamatos ízekkel szeretnénk megjutalmazni magunkat. Vibráló színekben pompázó vagy visszafogott, minimál stílusú dobozok, tasakok versenyeznek a vásárló kegyeiért. Teakörkép Kínától Brazíliáig.

Mayer Kitti
designteoretikus

Zuno Tea | Packaging | São Paulo, Brazília
Gustavo Souza
Odecraft Studio


Herbal Tea Packaging | San José, Costa Rica
Irene Arteaga


Buckwheat Tea | Odessza, Ukrajna
Luda Korneva


Kingprin | Sanghaj, Kína
Rockid Hu


Lantea — Exclusive Quality | Baku, Azerbajdzsán
Rasul Hasan


Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük