fbpx
Nyomj Entert

Homokórakönyv Örkény egyperceseihez | Vitányi Regina könyvterve

Kevés olyan irodalmi műfaji lelemény van, amely olyannyira beépült nyelvünkbe és kultúránkba, ahogy azt Örkény István „egypercesei” tették. Vitányi Regina tervezőgrafikus a rövid, frappáns írások kötetéhez készített új könyvtervet, amellyel 2020-ban a Ukrainian Young Book Design Awards egyik nyertese lett.

„Amíg a lágy tojás megfő, amíg a hívott szám (ha foglaltat jelez) jelentkezik, olvassunk el egy Egyperces Novellát. Rossz közérzet, zaklatott idegállapot nem akadály” – olvashatjuk Örkény István tanácsait az egypercesekhez. Mivel Örkény kötetének címe az olvasás időbeliségét hangsúlyozza, Vitányi Regina tervezőgrafikus könyvborítójával elsősorban az idő múlását szerette volna érzékeltetni. Az idő mellett kiemelt szerepet kapott a könyv tárgyszerűsége is – munkája szemléletes példája annak, hogy a könyvtervezés a grafikai feladatok túlsúlya ellenére valójában tárgytervezés is.

„Ez egyfajta kísérlet arra, hogy feszegessük a nyomtatott anyag fogalmát, hiszen attól, hogy valami nem digitális, még nem szükségszerűen statikus. Grafikusként dolgozva az általam tervezett könyv az alkotási fázisban még csak a képernyőn létezik, de nem szabad elfeledkezni róla, hogy majd tárgy lesz belőle a végén” – mondja Regina.

A kétnyelvű kiadványban a magyar nyelvű novellák a megszokott tájolásban, míg az angol nyelvűek fejjel lefelé jelennek meg. A könyvborító papírból, kartonból és plexirétegekből épül fel, valamint mákszemekből, amelyek a homokóra sziluettjében mozognak. Amellett, hogy a mákszemek tömegének változó, szürkéskék árnyalata vizuálisan izgalmassá teszi a borítót, ez az az anyag, amely kiszámíthatóan pereg, így teret enged a cím játékának. Ahogyan a kötetet 180 fokkal elforgatjuk, úgy rajzolódik ki a szemek lepergését követően az angol nyelvű cím, visszafordítva pedig a magyar. A mák így nem csupán az idő múlásának metaforája lett, hanem fontos funkciót is kapott: jelzi, hogy éppen a magyar vagy az angol nyelvű szövegek felé tartjuk-e a könyvet.

A mákmotívum a belíveken is megjelenik: a tervező egy maga barkácsolta fényasztalon kísérletezett mákszemek és egyéb magvak mozgatásával, ennek a folyamatnak az eredményei a gesztusszerű, fejjel lefelé is értelmezhető illusztrációk, amelyek végigkísérik a novellákat. Olyan vizuális nyelvet szeretett volna használni, ami nem veszi át a narratívát a velős, rövid történetektől.

„ Azt szerettem volna, hogy a könyv mint tárgy illusztrálja a tartalom jellegét, ne pedig leíró jellegű képek. A könyv lapjain gyakran a tipográfiai layouttal, egy-egy gesztusból álló illusztrációkkal játszom, amelyek egyszerűek, de mégis tartalmasak – mint az írás maga.”

Vitányi Regina munkája 2020-ban bekerült az ArtHungry Díj döntős projektjei közé, illetve ugyanebben az évben a Ukrainian Young Book Design Awards versenyén borítótervezés kategóriájában is nyertes lett.

Vitányi Regina | Instagram | Behance

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük