fbpx
Nyomj Entert

HYPEANDHYPER: új időszámítás

Hat éve kezdődött egy ingyenes blogfelületen. Barátok, Budapest és design – ezek voltak az alapok. A feszes menetrend és a pontos elképzelések aztán meghozták a sikert: a kifejezetten értékes, minőségi projektekre koncentráló összdesign oldal mellett később lett saját webshop is – igazán szuper utat futott be az oldal az évek során. Majd hirtelen nagy csönd lett. Tétlenség azonban nincs. A kulisszák mögött valami nagyon készül. Sőt, a HYPE is újraindul. Az alapítók, Bárdos László és Fáy Gergely mesél a kezdetekről és a folytatásról.

2012-ben indult útjára a HYPEANDHYPER. Honnan jött az ötlet, hogy létrehozzátok ezt az átfogó, kelet-európai és főleg magyar alkotókra koncentráló design portált?

Fáy Gergely: Kicsit ijesztő, hogy már hat éve. Eleinte mindenféle hatalmas ötlet kavargott a fejünkben, ugyanakkor fogalmunk sem volt, hogy minek és hogyan álljunk neki. Ha jól emlékszem, egy azóta már kimúlt ingyenes blogfelületen írtam az első bejegyzéseket, amire azt mondta Lackó és Mizó barátunk, hogy ez így szar és inkább csináljuk rendesen. Összerakták az oldalt és elindult a HYPE. Jól működött, szerettük. Másfél évvel ezelőtt aztán leálltunk, mert elkezdtünk fejleszteni egy másik oldalt. Tavasszal majd meglátjátok.

Bárdos László: Kezdetben egy összdesign magazint akartunk létrehozni. Akkor ezek órásit robbantak mind külföldön, mind itthon. Az alapötlet Geritől és Mizótól jött, én mint friss beszálló, effektíve az oldal technikai összepakolását segítettem. Összességében egy olyan oldalnak szántuk, ahol az ötletrohamainkat is meg tudjuk osztani a nagyközönséggel.

Honnan a név? Milyen volt a kezdet? Hány emberrel dolgoztatok együtt az elmúlt évek során?

FG: Én biztosan úgy emlékszem, hogy én találtam ki. Lackó? Sokat nevettünk rajta, hogy ha ezt a nyolcvanas években kezdtük volna el, akkor coolandsuper lett volna. Tulajdonképpen ez egy állítás arról, hogy mit keresünk, de ugyanakkor egy ironikus célzás is arra, hogy nem minden hyper, ami hype és fordítva. Mert ez talán még fontosabb annál, mint hogy mi a menő. Hárman kezdtük el, Lackó, Mizó és jómagam. Lackóval a nővére ültetett minket egy autóba egy nyári kiránduláson, hogy jó lesz ha beszélgetünk, ami igaznak bizonyult. Kösz Dóri! Manapság ritkán alakulnak ki olyan bajtársi viszonyok, mint Lackóval és erre büszkék vagyunk. Tökéletes outsiderekként kezdtük és ma már olyan embereket ismerünk jól, néha barátok is vagyunk, akikről azelőtt az “újságban olvastunk”. Mizóval egy egyetemi újság szerkesztőségében vettük észre, hogy valamit majd csinálunk együtt. Sajnos, neki később nem fért bele a közös munka, de a neve bele van vésve a nem létező emléktáblánkba. Az évek alatt nagyon sok emberrel dolgoztunk együtt. A csúcsidőben itt Budapesten kb. tízen írtunk, grafikáztunk rendszeresen, a Balkánon és Lengyelországban, Balti-államokban nyolc szabadúszó dolgozott nekünk. Rendben volt. Nagyon nehéz nem belekezdeni, hogy kit említsek meg név szerint, de Jávorkai Petit nem lehet kihagyni. Nagyon sokat vállalt, dolgozott csak hát nem tud megülni a seggén. Brazíliát követően már Hollandiában fejleszt botokat.

BL: A név Geritől. Nem titok, órási küzdés és energiabefektetés kellett az elején: az oldal technikai részét rendesen felépíteni, hogy az minden platformon rendesen működjön, úgy nézzen ki ahogy és akkor is írni cikkeket, amikor éppen nem éreztük magunkban a csít. A kezdeti hármas indulás után volt, hogy csak ketten Gerivel írtunk, majd csatlakozott többek között Jávorkai Peti, Szunomár Anna, Majsa Barbara és 2015-től több külföldi szerzőnk is lett, főként kelet-európai arcok, akik design témákban írtak. Izgalmas volt figyelni az anyagok áramlását és büszkék voltunk, hogy szerzőink többsége átvette a HYPE stílust, amitől az egész oldal azzá vált, amit mindenki annyira szeretett.

Volt egy meghatározott, feszes koncepciótok arra vonatkozólag, hogy mivé szeretnétek fejleszteni az oldalt, vagy az az évek során alakult úgy, ahogy?

FG: A feszes koncepció megvolt, igen, azt is elterveztük, mit akarunk elérni. Elmondhatom, hogy ez sikerült is. Főszabály tartalmi szempontból az volt, hogy azt keressük, mi a jó, vonatkozzon ez Budapestre, tárgyakra vagy bármi másra. Nem szeretjük a céltalan kritikákat, vagy tartalom, állítás nélküli dolgokat. Sokat emlegettünk egy Fábry Sándor által hirdetett igét: “Ami ami, az az.” Ez persze paródia, de egyben egy fontos design filozófiai, esztétika állítás is. Funkcionalizmusról, letisztultságról, tiszteletről szól, valamint a nihilizmus tagadásáról.

BL: Úgy láttam, hogy ez jött magától, de a trendek is befolyásoltak minket. Én egy-két év után kezdtem bele saját tartalmak gyártásába, főleg budapesti témák érdekeltek már akkor is, amik nagyokat durrantak a közösségi oldalakon. Tematikus anyagokat kezdtem gyártani és napi aktualitásokra reagáltunk totál vegyes stílusban. Grafikák, micrositeok, gifek, 3D anyagok. Az olvasók bírták, a visszajelzések pedig tökéletesek voltak arra, hogy tudjuk, milyen irányban kell haladni, mit kell elvetni vagy mit kell erősítenünk.

Később lett webshopotok is. Aztán a nagy felfutás után egy hatalmas csönd következett. Ennek mi volt az oka?

FG: A webshop egy kísérlet volt abban az értelemben, hogy kerestük merre tovább az írásból és a kreatívokból. Annyit találkoztunk tervezőkkel, érdekes gondolatokkal és problémákkal, hogy valamiféle megoldást próbáltunk erre találni. Amikor indult a 99u, annak idején sokat nézegettük és azt hiszem, ott olvastam először a Reddit társalapítójának Alexis Ohaniannek azon mondatát, hogy “I have no idea what I’m doing and that’s awesome.” Nem tudtuk, hogy ezen elgondolás szerint cselekszünk, de elindítottuk a webshopot, és még mielőtt igazán belekezdtünk volna, azelőtt le is állítottuk, mert eszünkbe jutott valami sokkal jobb, ami elhozta azt a hatalmas csöndet, amit említettél. Ezen dolgoztunk az utóbbi másfél évben.

BL: A webshop részben egy kísérlet volt és egy izgalmas irány, ahol megismerkedtünk egy csomó hazai tervezővel. Hogy ez a kísérlet mára mivé fejlődött, azt hamarosan mindenki megismerheti…

2018-ban újraindul a HYPEANDHYPER. A korábbi szisztéma mentén folytatjátok, vagy egy teljesen új irányt szabtatok ki magatoknak? Mik a tervek?

FG: Fú de jó ezt hallani. A korábbi szisztéma folytatódik. A hitvallásunk maradt. A tervünk, hogy kicsit fókuszáltabban, kisebbet markolva, hatékonyabban működünk. A többit meglátjuk. Közben a HYPE-ban összekovácsolódott csapatból egy cég lett, vannak munkáink és mint már sokadszorra említem, indul egy új projekt tavasszal. De itt szigorú kampányterv van, erről kicsit később, elsőként természetesen nálunk, itt a HYPE-on olvashattok majd róla.

BL: Az biztos, hogy csak a legjobbat akarjuk adni. Magunkból is és a kiválasztott témákat illetően is. Egy sallangmentes, letisztult HYPE képet akarunk ismét, ami méltó lesz az előző éveinkhez. Már alig várom!

Az régi-új HYPEANDHYPER csapat: Fáy Gergely, Farkas-Zentai Lili, Bárdos László.

Fotók: Födémesi Csaba

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük