fbpx
Nyomj Entert

I am a Man!

Elég alap, hogy a jó grafika sokat dobhat egy üzeneten. Hétfő délelőtt azt hiszem hosszan kutakodva sem találhattam volna mélyebben szántó felütésnek ennez az írásnak, de mindenképpen tekintsétek meg az alábbi képeket, melyeken az egyik legikonikusabb tipografikával megáldott plakátot láthatjátok akcióban a hatvanas években.

A plakát, az amerikai emberjogi küzdelmek egyik jelmondatává lett “I am a Man!” felkiáltást a legszükségesebb erővel és határozottsággal juttatja el a szemlélőkhöz, mellyel kapcsolatban nincs is szükség finomkodásra vagy a részletekben való elmerülésre. A fehér alapon elhelyezett piros betűk megoldják ezt.

A jelmondat származásáról annyit sikerült megtudnom, hogy annak idején a rabszolgatartó államokban a “boy” szóval illeték a férfi rabszolgákat, ezzel is kifejezve, hogy Ők nem lehetnek nem hogy férfiak, de még emberek sem igazán.

A jellegzetes plakát, azóta többször is megjelent olyan tüntetéseken, melyeken az emberi jogokért szálltak harcba, így például az Arab Tavasz során a Maghreb országaiban.

I am a Man
I am a Man
I am a Man

man6_580x365 man4_580x441 man2_905_580x334