fbpx
Nyomj Entert

INCLUSIVE | Halló-társak

Kortárs ékszer vagy kiegészítő, amely érzelmi biztonságot nyújt és elősegíti a hallássérült gyerekek kommunikációjának hatékonyságát. A Hearing Mate egy különböző állatfigurák formájában megalkotott kommunikációs tárgy, amely könnyedén feltehető és levehető a hallókészülékről, illetve minden korú és igényű gyerek számára megfelelő mindennapi társ vagy barát.

A Hearing Mate egy fémműves és két textiltervező művész kollaborációjaként jött létre: Bádé Zsófia, Székely Zsuzsa és Ujváry Berta mesélt nekünk közös projektjükről.

Interjú!

A MOME Transfer.lab TESSÉK? című kurzusának keretén belül,  Börcsök Anna vezetésével dolgoztátok ki a Hearing Mate koncepcióját: mi inspirált titeket a projekt létrehozásában? Pontosan milyen problematikára hívja fel a figyelmet?

A kurzus során halláskárosult személyekkel, és az őket körülvevő szociális problémákkal foglalkoztunk. Számos ponton lehet megragadni a témát: mi a hallássérült kisiskolás korú gyerekek csoportjára építettük a projektünket. A szociális viselkedési formák, és érzékenység kialakulásának szempontjából ez az időszak mind a halláskárosultak, mind az ép hallással rendelkezők számára meghatározó. Fontosnak tartjuk, hogy az ép gyerekek a halláskárosult társaikat az egészségügyi, és az abból adódó kommunikációs problémáik miatt, ne taszítsák ki a közösségből, hanem azáltal, hogy felfigyelnek a helyzetükre és megértik azt, egyenrangúan kezeljék őket. Szeretnénk elérni, hogy a halláskárosultság ne valamilyen negatív bélyeg legyen, ezért megpróbáltuk ezt egy tárgy segítségével némileg átértelmezni. Sok kisgyerek rejtegeti a hallókészülékét, szégyenli a problémáját, de ezzel csak még nehezebbé teszi a saját helyzetét. Olyan tárgyat szerettünk volna létrehozni, amin keresztül azok a gyerekek, akik általában azt élik meg, hogy valamiben gyengébbek a társaiknál, egy más típusú élményhez jussanak: azt is érezhetik, hogy van egy olyan tárgyuk, amire büszkék lehetnek, a többiek akár jó értelemben irigyelhetik is tőlük. A Hearing Mate egy szerethető figura, ami felhívja a figyelmet a halláskárosodásra, és nem ciki megmutatni.

Egymást kiegészítő, de mégis különböző szakmai háttérrel rendelkeztek: van, aki textiltervezéssel és van, aki fémművességgel foglalkozik. Eddigi munkáitokra is jellemző volt az inkluzív tervezés, vagy van, aki számára ez teljesen új terület?

A különböző területekről hozott tudásunk és hozzáállásunk valóban kiegészítette egymást, ami frissen tartotta a tervezést, így gördülékenyen tudtunk együttműködni. Egyikünk sem kifejezetten inkluzív designal foglalkozik, kinek több, kinek kevesebb tapasztalata van ezen a téren. A TESSÉK? remek elméleti alapozást nyújtott azoknak is, akik először találkoztak ezzel a területtel, és azok számára is, akiknek nem volt teljesen újdonság. Ezek után nem esett nehezünkre szociális szempontokra építeni a tervezés folyamatát, és sikerült biztató eredménnyel zárnunk a kurzust. Jó érzéssel tölt el minket, hogy a legtöbb ember, akivel beszéltünk, legyen szó érintettről, érintett családtagjáról, vagy akár kívülállóról, nagyon pozitív és lelkes volt az ötlettel kapcsolatban. Egyöntetűen bátorítottak a projekt továbbfejlesztésére.

A Hearing Mate egyszerű módon alakítja át mindennapi társsá a hallássérültek által használt gyógyászati segédeszközt, a hallókészüléket. Miért állatfigurák formájában alkottátok meg a Hearing Mate-et és miért fontos, hogy többféle alakban legyen majd elérhető?

A gyerekeknek általában van egy jó barátjuk valamilyen játék formájában, mint például egy plüssállat vagy baba. Ezt a vonalat szerettük volna továbbvinni, és ezért választottuk az állatokat. Egy kis, fülön ülő barátot, hallótársat, súgót kaphatnak, aki szerethetővé tudja tenni a hallókészüléket, ami alapvetően nem vált ki érzelmi kötődést, sok esetben éppen ellenkezőleg. Mivel sokféle figurát tudunk készíteni, így bárki megtalálhatja majd a kedvencét, ami által személyesebbé, akár egyedivé válhat a készüléke. Üzleti szempontból nézve sem utolsó szempont a széles választék, hiszen gyűjteni is lehet a különböző állatkákat.

Látványterv

Többféle típusú hallókészülék létezik, amelyek elhelyezésükben és formájukban is különbözhetnek egymástól. A Hearing Mate pontosan hogyan használható, és milyen típusú hallókészülékhez társítható?

Gyerekeknél csak BTE típusú, azaz fül mögötti készülékek használhatók, egészen 14-16 éves korig. Ez az elhelyezkedés szempontjából ugyan minden esetben azonos, de a halláskárosodás milyenségétől és mértékétől függően mindenkinek más és más készülékre van szüksége, így az eszköz típusa, és természetesen a gyártó is befolyásolja a formát, illetve a méretet. Elsődleges célunk, hogy ne csak egy céggel tudjunk együttműködni, hanem bármely hallókészülékkel kompatibilis legyen a termék. A készülékre való pontos rögzítés még nem tisztázott, ez a fejlesztés egyik sarkalatos kérdése, amibe bele kell ásnunk magunkat.

A Hearing Mate csak kimondottan hallássérült gyerekek számára készült vagy esetleg ép gyerekek számára is betöltheti a mindennapi társ szerepét?

Alapvetően hallássérülteknek terveztük, de a fejlesztés során szeretnénk figyelembe venni, hogy valamiféleképpen minden gyerek számára élvezhető tárgy legyen. A Hearing Mate a hallássérült gyerekeknek egyfelől egy társ, aki egész nap velük lehet, másfelől pedig felhívja a problémájukra a figyelmet, így egy kommunikációs tárgy is. Az ép gyerekek, mint a kommunikációs csatorna másik felén álló csoport, akik ezt a jelet észlelik, szimpatizálhatnak a fülön csücsülő kisállatokkal. A hallókészülékről levéve mindkét csoport számára használható, közös játékszerré válhatnak, így fontos közösségi szerepük lehet, segíthetik az integrációt.

A projektetek egyelőre fejlesztés alatt áll: a termékké formálásig mi a következő lépés? Mi most a legnagyobb kihívás számotokra?

Egy egyhetes kurzus keretein belül gyakorlatilag 3 nap alatt jutott el idáig a jelenleg is látható tárgykollekció. Ebbe tartozott az elméleti megalapozás, az információgyűjtés, a koncepció kidolgozása, és az első makettek megalkotása. Jelenleg itt tartunk, tehát még sok munka és megválaszolandó kérdés vár ránk, míg a projekt termékké válik, beleértve a korábban említett rögzítés problémáját, az anyagválasztást, a végső modelleket, a gyártás folyamatát, illetve az arculatot.

Fotók: Csizik Balázs
A TESSÉK? című kurzus vezetője: Börcsök Anna, ékszertervező, MOME doktorandusz


Az INCLUSIVE cikksorozat a MOME Transfer lab., a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem műhelyének együttműködésében jött létre, amely a design társadalomformáló szerepére hívja fel a figyelmet.

A MOME Transfer lab. egy interdiszciplináris kutatási, alkotói és oktatási platform. A különböző szakterületek közötti átjárás és összefüggések mentén olyan tevékenységeket kezdeményez, amelyek elősegítik a fogyatékossággal élő személyek társadalmi láthatóságát és önrendelkezését az inkluzív design eszközei által. A labor a magyarországi esélyegyenlőségi design jelentős csomópontja. 

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük