fbpx
Nyomj Entert

Indulj el! | Hortobágy

Ha Hortobágy, akkor bográcsgulyás és betyárromantika – legalábbis így gondoltuk. Elindultunk az Alföld felé, hogy jobban megismerjük Közép-Európa legnagyobb összefüggő füves pusztáját, amely végtelen horizontjával és gazdag kulturális hagyományaival az UNESCO Világörökség része. Utunk során kiderült, hogy Magyarország északkeleti részén bőven vannak kúl dolgok, ráadásul ezek megismerésében segítség is akad, mivel a térségben valódi lokálpatrióták élnek, akik szívvel-lélekkel mesélnek a tájegység történetéről és hagyományaikról, melyeket máig lelkiismeretesen őriznek.

Vessünk egy pillantást a Farkas Róbert által rajzolt Hortobágy térképre, melynek néhány pontjáról végre mesélünk is kicsit.

Kráter-tó

A Kráter-tó története a hatvanas években nem túl vidám fordulatot vett, de az ott élők mégis jókedvűen mesélnek róla. Minden környékbeli emlékszik arra, mikor 1961. augusztus 24-én hajnalban Hajdúszoboszló 36-os gázkitermelő helyén a kiáramló gáz spontán begyulladt, melynek következtében száz méteres lángnyelv csapott fel a puszta közepén. A tóból feláramló lángok hetekig égtek, a környék lakói „még éjszaka is tudtak olvasni a tűz fényénél”. Az esetről több történet is kering a környező településeken, az egyik legeredetibb Szálka Zoltáné, aki egy közösségi finanszírozásból készülő áldokumentum-filmet is forgat az katasztrófáról. A tó egyébként mára kedvelt kirándulóhely, egy horgászegyesület is működik a területén.

Reggeli madárles a sztyeppén

A Hortobágyon már régóta indulnak szafari túrák, amelyeken hétszemélyes terepjáróval látogathatunk meg vadlovakat és őstulkokat egy pimpelt Defenderrel. Bár még nem szerepel a Nemzeti Park honlapján, hamarosan újabb hasonlóan izgalmas kalandra is lehetősége lesz a Hortobágyon pihenőknek: a hajnalban induló madárlesen a parkban élő vadak mellett a több, mint száz féle madárfaj látogatására lesz lehetőség Kiss Balázs madarász vezetésével. A túra bőven megéri a korai kelést, mert a Balázs történeteivel és a rendre felröppenő madarakkal tarkított offroadozás tényleg egyedülálló élmény mindenki számára.

Hortobágyi Madárpark – Madárkórház Alapítvány

A hatalmas területen elterülő Madárpark és látványkórház arra ad lehetőséget, hogy testközelből is rácsodálkozhassunk a tájegység repülő faunájára. A nagyröpdével, tavakkal és játszótérrel ellátott területen számos madárfajjal találkozhatunk és akár egy műtétet is végig izgulhatunk.

Poroszlói Rétesház

Poroszló települése leginkább a Tisza-tavi Ökocentrumról nevezetes, de semmiképp nem érdemes lassítás nélkül elmenni a rétesház mellett sem, mert itt az tényleg az ország egyik legjobb rétesei közül válogathatunk. Krusperné Bádonyi Tímea és férje, Károly a Poroszlói Rétesház munkálataiba egész családját bevonja: el is kél a segítség, mert az istenien omló rétesek mellett a házilekvárokra és a szintén világbajnok medvehagymás pogácsára is nagy a kereslet.

Tiszaörsi Barázda Szociális Szövetkezet

A tiszaörsi tésztával már több megbízható gasztroblog receptjében találkoztunk, így tudtuk, hogy mindenképp útba ejtjük majd. A Start-munkaprogram keretében létrehozott Szövetkezet amellett, hogy munkahelyet teremt a helyi lakosoknak és családoknak, valóban egészséges termékeket készít a piaci követelményeknek eleget téve.

Az időközben kisüzemi szintre emelt száraztészta-készítő műhely jelenleg egy általános iskolában kap helyet, ahol egy kis boltot is üzemeltetnek.

Sarud élményfalu

Sarud utcáin gyönyörű parasztházak között autózhatunk a Tisza-part felé, ahol a sarudi élményfalu is megtalálható. A KalandPart nemcsak strand, hanem élményközpont is, amelyben a csobbanás lehetősége mellett vízi játszótér, mászóbázis és trambulinpark is kipróbálható, emellett pedig sporteszközök bérelhetők. A végső coolness-faktort a vitorlázás adja meg, ami után teljesen egyértelművé válik, hogy ezt a sportot kár lenne a Balatonra korlátoznunk, sőt!

Nézzétek meg a Hortobágyról készült videónk hosszabb vágatát, amelyben a fent említett helyszíneket is kiszúrhatjátok!

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük