fbpx
Nyomj Entert

Ipari gyártás természetesen | TILT szék

A Balaton Bútorgyár új székének tervezése közben Lakos Dániel arra kereste a választ, hogyan lehet modern ipari technológiával olyan terméket gyártani, amely hatásában az ősi kézműves technikával előállított tárgyak egyediségét, megismételhetetlen jellegét idézi.

Több mint tíz éve foglalkoztat az a gondolat, milyen módon reprodukálható a természetet alkotó, majdnem azonos elemek ismétlődése egy-egy ipari termék esetében. Békalencsék a tavon, buborékok az ásványvízben, a fa levelei, fűszálak a réten – pont attól szépek, mert sokan vannak és nem teljesen ugyanolyanok – meséli Lakos Dániel, formatervező a TILT szék kiinduló gondolatáról. Az ipari forradalom felszámolta a tárgyak megismételhetetlen jellegét. Mára az egyediséget meg kell fizetni, a kézműves technikából adódó eltérések – hibák – a termék értékét növelik. Nem találunk két ugyanolyan perzsaszőnyeget, fazekas árut, régi üvegpalackot vagy tetőcserepet – ezek a tárgyak pont azért szépek, mert a tökéletlenség a természetesség része.

Fotók: Shöff Gergely

Bár a Balaton Bútorgyár TILT névre keresztelt széke egy nagy tömegben, ebédlőkben, dísztermekben használható, rakásolható, könnyű bútordarab, még sincs személytelen, ipari jellege. „Bútorom támlájának téglalap alakú kontúrja enyhén döntött, kissé hajlított lett. Ezt a torz formát tükröztem, és így jött létre a háromféle szék. Mivel a torzítás kismértékű, ezért nem is nagyon feltűnő, a mértéke sem egyértelmű, mégis nagyon jól érzékelhető a kívánt organikus hatás. A székek profilja mindhárom változatban azonos, csak a támlák körvonala tér el egymástól, ezért a kényelmi szempontokat az aszimmetria nem befolyásolja – írja le a széket a tervező.

A közeljövőben a TILT bútorcsaláddá bővül, így hamarosan elkészül a szék karfás változata, valamint egy asztal is. 

Fotók: Shöff Gergely

Balaton Bútor | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük