fbpx
Nyomj Entert

Kaszanyi Nóra | Gaia Display

Erőteljes, magas kontrasztú, mégis feminin jegyeket hordozó, talp nélküli betűtípus, nem túl szokványos elemekkel társítva.  Mutatjuk a Gaia Display betűtípust!

A tervezőgrafikusként dolgozó Kaszanyi Nóra betűk iránti szeretete magától értetődő; miután belekóstolt a betűtervezés alapjaiba, rájött, hogy szeretné kipróbálni magát ezen a területen is. A display betűk jellegzetessége, hogy karakteresebb formajegyekkel rendelkeznek, így általában nagyobb méretben, címként, fejlécekben vagy rövidebb szövegegységekben használatosak, több teret engedve a kísérletezésre. „A modern elegancia vizuális kifejezése áll hozzám a legközelebb, ezt szeretem játékosabb elemekkel vegyíteni” – mondta el nekünk Nóra, és ezzel a mondattal kiválóan leírta a betűk karakterét is. 

A betűkészlet kidolgozása az „a” betű skiccelésével kezdődött. Ezt később hajszálvékony vonalakkal és erős formákkal egészítette ki.

„Ha ki kellene választanom azt a karaktert, amelyik formailag a legjobban bemutatja a betűtípust, egyértelműen az a betűt választanám. Ezt tekintem a legdominánsabb elemnek, amelyből végül az összes karakter kibontakozott” – emelte ki Nóra.

A női vonásokkal rendelkező betűtípus végül a Gaia (a görög mitológiában a Föld istennője) elnevezést kapta, amely hűen tükrözi formavilágának jellegzetességét. 

További érdekesség, hogy a Gaia Display betűkészlet eredetileg Nóra kötöttségekkel teli, alkalmazott grafikai megrendeléseinek ellensúlyozására, egyfajta öncélú projektként jött létre, de elég hamar komolyabb irányt vett. Miután a Femme type tipográfiai platform is felfigyelt rá, a karantén ideje alatti bezártságot kihasználva a tervező a betűtípus tökéletesítésére fektette a hangsúlyt.

Ha nektek is kedvetek támadt kipróbálni, a Gaia betűtípust Nóra weboldalán tudjátok beszerezni.

Kaszanyi Nóra | Web | Facebook | Instagram | Behance


Kaszanyi Nóra leginkább arculatok, kiadványok, online vizuális felületek és csomagolások tervezésével foglalkozik. Munkáira jellemző az alkalmazott grafika és saját művészi önkifejezésének ötvözése. Kiemelt projektjei közé tartozik a tacTiles, egy vakok számára készült edukációs segédeszköz, valamint az Armel Opera Festival zenei kötet, vagy a SUPERJUICE gyümölcslé számára tervezett arculat.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük