fbpx
Nyomj Entert

Költői fotókon a világ egyik legélhetetlenebb városa

Christophe Jacrot Párizsban élő fotográfus bár kamaszkora óta foglalkozik fotózással, pályáját filmrendezőként kezdte. Rövidfilmjeivel több díjat is nyert, de tapasztalván a filmiparban való érvényesüléshez szükséges anyagi korlátokat, figyelmét végleg a fényképészet felé fordította. Munkáin jól érződik a filmes múlt és hogy olyan időjárási körülmények közt mutatják meg a világ különböző helyeit, ahogy azokat a turisztikai magazinokban nem láthatjuk.

A 2006 óta szabadúszóként dolgozó Christophe épp egy párizsi turizmussal kapcsolatos projekten dolgozott, mikor azzal szembesült, hogy az időjárás nem felel meg az eredeti terveinek, a nedves aszfalton tükröződő fények viszont végleg rabul ejtették. Szenvedélyesen szereti például Hong Kong városát a monszun időszakában, alábbi sorozatában pedig a Szibériában található Norilszk városát örökítette meg.

Norilszk a Közép-szibériai-fennsík északnyugati részén fekszik, háromszáz kilométerre az északi sarkkörtől. Éves átlaghőmérséklete mínusz tíz fok, ennek ellenére lakossága közel kétszázezer főt számlál. Az embert próbáló hideg mellett a napfény folyamatos hiánya, az elszigeteltség, valamint a szürreálisan magas árak és az erős légszennyezettség miatt Norilszkot számos felmérésben a földkerekség legélhetetlenebb városának választották.


Christophe költői és romantikus megvilágításba helyezi a mindennapi élet múlandó pillanatait. A fotókon megjelenő puha, fehér réteg különleges, pasztelles hangulatot kölcsönöz a képeknek, a hideg kézzelfoghatóvá válik, akárcsak a sziluettként látszó emberek biztonság, közelség és melegség utáni vágyakozása.

Christophe Jacrot | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük