fbpx
Nyomj Entert

Koncepcióból valóság | Epic Creations

Száz tonnás testnek tűnik, mégis pihekönnyű; éles, de valójában senkinek sem árt; akár három hónapig is készülhet, de mindössze pár másodpercig látható a képernyőn. Hogy miről is van szó? A budapesti székhelyű Epic Creations segítségével a filmipar kulisszái mögé kaptunk egy kis betekintést!

Magyarországon az elmúlt években szárnyal a filmgyártás, így nagyon sokan csatlakoznak a filmiparhoz különböző szektorokból: Suszt Dániel tíz év rádiózás után, míg Szalkai Zoltán tíz év filmes tapasztalat mellett, közgazdászként döntött úgy, hogy 2015-ben megalapítja Epic Creations névre hallgató, egyedi tervezésű berendezési kellékek gyártásával foglalkozó céget. Laikusként joggal kérdezhetjük, hogy mit is jelent ez pontosan?

„Alapvetően három divízióról beszélhetünk a filmes tárgyak kapcsán: van az építészet, amely a film díszletének szerkezetéért felelős; a berendezés, amely a megépített díszletet különböző berendezési tárgyakkal „dekorálja,” és a kellék, amit a színész kezébe adnak. Mi mindhárom divíziónak gyártunk, de ezeken belül a kellékek a legbonyolultabbak. Működő mechanikát kitalálni például egy sci-fiben játszó ragasztópisztolyhoz, amit 2100 után terveztek, nem egyszerű dolog” – mondta el Dániel.

De nézzük meg közelebbről a díszlet, berendezés és kellék közötti különbségeket. A filmbeli tárgyi eszközök a színészek munkáját segítik: ha például Melissa McCarthy éles késsel harcol egy akciójelenetben, akkor annak gumiból kell készülnie, hogy ártalmatlanná váljon. Ha a színészek egy száz tonnás hajót vonszolnak, akkor annak a valóságban pihekönnyűnek kell lennie, hogy könnyedén mozdítható tárgyként tudják kezelni. Mindezt úgy, hogy mi, nézők egy pillanatig se kételkedjünk abban, hogy ezek a tárgyak valóságosak. Ilyen és hasonló izgalmas feladatokat old meg az Epic Creations, akik már számos nagy produkcióban dolgoztak.

Íme, néhány példa

Klasszikus díszletként említhető a Treadstone sorozatnak készített irányítótermük, amelynél a feladat egy olyan képzeletbeli rakétairányító központ létrehozása volt, amelynek minden eleme működőképes.

De ennél abszurdabb díszletelem is található az Epic Creations portfóliójában, mint az Emerald City című sorozatnak készített boszorkánybehúzó szerkezet, amely teljesen a képzelet szüleménye és arra szolgál, hogy boszorkányokat egyszerre lehessen vele egy helyre húzni és így kivégezni.

Az egyik leglátványosabb berendezési elemük az Alienist sorozatban megjelenő vetítőgép, amely nem csak figyelemre méltó, hanem működőképes eszköz is. Kellékre pedig kiváló példa a szintén az Alienist sorozatnak készített fegyverarzenál, amelyeknek tagjai a megszólalásig hasonlítanak az igazi darabokra, de valójában puha gumiöntvények (az alábbi képeken egymás mellett látható a valódi és a kellék – a szerk.).

A filmek további fontos elemei közé tartoznak a különböző járművek is: az Epic Creations a Terror című sorozatnak korhű csónakot készített, amely kerekes megoldásának köszönhetően könnyedén mozgathatóvá vált a színészek számára.

De miből és hogyan készülnek ezek az eszközök?

„Csapatunk gerincét model makereink alkotják, akik a legkülönbözőbb kreatív technikákat használva tudnak részletgazdag kellékeket készíteni, legyen szó 15. századi kardról vagy egy 22. századi high-tech űrfegyverről. Mellettük folyamatosan gyártunk fém- és faszerkezeteket, de állandó partnereinken keresztül bármilyen alapanyaggal tudunk dolgozni az üvegtől a textilen át a folyadékos 3D-nyomtatásig” – emelte ki Zoltán.

„A legalapvetőbb nyersanyagokon kívül rengeteg speciális anyaggal is dolgozunk: a laminálógyantától a flexibilis uretánhabig bármi szóba jöhet, amit a kellék vagy a jelenet megkíván. Az összes kést, szúró- vagy vágóeszközt például karbonmerevítéssel gyártjuk, de kívülről puháknak kell lenniük, továbbá festhetőnek és strapabíróknak is. A felületkezelés az elkészült kellékeknél nagyon fontos, mert ez határozza meg a jelenetben egy adott tárgy megjelenését. A gyártás végén öregítési technikákat alkalmazunk, amivel használt kinézetűvé változtatjuk az elkészült kelléket. Ha figyelmesen megnézed, a filmeknen sosem látsz új tárgyakat a díszletekben, pedig jó eséllyel a legtöbb kellék pár nappal a forgatás előtt készült el” – részletezte az Epic Creations.

Ennyiféle eszköz és szempont figyelembe vétele után arra is kíváncsiak voltunk, milyen tárgyak gyártása járt a legnagyobb kihívással. „Több mint száz projekten vagyunk túl, de állítom, hogy a legtöbb szenvedés a biciklikkel volt. Nem tűnik bonyolult feladatnak, de amikor össze kell hozni 15 darab 1940 körüli gyártásúnak látszó biciklit, azokhoz beszerezni a megfelelő nyerget, gumiabroncsot, pedált, markolatot, az rengeteg időt és energiát felemészt. Ehhez képest tizenkét mentőcsónak gyártása az AMC Terror című sorozatához kész felüdülés volt” – emelte ki Dániel.

„Véleményem szerint a legnagyobb feladat egy videójátékból készült filmhez gyártott 13 raklapnyi puha láda volt. Ez több mint 200 négyzetméter öntést jelent körülbelül tíz nap alatt 20-30 embernek. A feladat nagyságából és a rendelkezésre álló időből adódóan ez a munka minden erőnket igénybe vette. Emellett ugyanakkor nagyon örültünk, hogy külföldről kerestek meg minket” – tette hozzá Zoltán.

Az Epic Creations fő profiljához a filmipar mellett a reklámipar is hozzátartozik, de időközönként felkérést kapnak speciálisabb lakberendezési tárgyak legyártására is. Ezen túl építettek már food truckot, valamint szabadulószobába szánt R2D2-bábut is. Szerencsére a járványhelyzet miatt nem állt le teljesen a filmszakma, így nemrég fejezték be a Berlinben forgó Uncharted produkciónak készített munkájukat – jelenleg pedig egy sörösüvegekből gyártott óriáskijelzőn dolgoznak, ami annyira funkcionális lesz, hogy egy videojáték is fog futni rajta.

Ha nektek is felkeltette érdeklődéseteket a filmipari kellékek és díszletelemek világa, fedezzétek fel az Epic Creations további izgalmas referenciáit a csapat weboldalán!

Epic Creations | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük