fbpx
Nyomj Entert

Kövesd a szemeddel – Szőnyei György egyvonalas betűcsaládjai

Akit egy kicsit is vonz a tipográfia világa – akár szakmai, akár laikus szemmel –, annak csak ajánlani tudjuk a Design Hét keretében ma megnyitott kiállítást Szőnyei György munkáiból az Izraeli Kulturális Intézetben, ahol a tipográfus egyvonalas héber, japán és latin betűcsaládjai kerülnek bemutatásra.

Szőnyei Györgyöt már régóta foglalkoztatja a betűk egy vonallal való kialakítása – az egyvonalas latin betűk kidolgozása mellett, ugyanezzel a technikával japán és héber betűcsaládokat is tervezett. A Möbius nevű egyvonalas japán betűcsaládjával 1996-ban  – A kanji kategóriában egyetlen nem ázsiai díjazottként –elnyerte a Morisawa-díjat, a legnagyobb japán nyomdaipari cég nemzetközi különdíját.

Szőnyei György tervezői elképzelése arra az esztétikai alapvetésre épül, hogy leegyszerűsített formákkal bővítse a betűkínálatot. Az egyvonalas betűstruktúráról így nyilatkozott: „A megszakítás nélküli vonalak alkotta betűknek köszönhetően a szem a vonal végigkövetésével elmerülhet a meglepően változatos formákban és a betűk szépségében.” – És valóban: egy-egy plakát előtt időzve késztetést érzünk arra, hogy végigkövessük a vonalak útját, kiutat keresve a keringő vonalak alkotta labirintusban.
És ha mindezt elég figyelmesen tesszük, akkor észrevehetjük az egyes plakátok közötti finom különbségeket: ellenkező irányba haladó vonalak, hosszúkás szárak, talpas betűk…és még sorolhatnánk, de inkább nézzétek meg, mert érdemes. 2 copy

Ha pedig többet akartok megtudni a héber tipográfiáról, menjetek el október 3-án, csütörtökön a MOME-ra, ahol Szőnyei György beszél a kiállított munkáiról és mellette megismerhetitek egy izraeli tipográfus, Liron Lavi kísérleti projektjét is, melyben a héber és arab betűk párosítására tett kísérletet (további infók itt).