fbpx
Nyomj Entert

Kultúrpalota | Balázsfalva, Románia

Tizenhét magára hagyott év után láttak neki a balázsfalvi Kultúrpalota épületének felújításának: az 1930-ban épült központ testközelbe hozza múltját, miközben a jövőbe tekint. PACE X HYPEANDHYPER sorozatunk e heti szereplője következik.

Az erdélyi Balázsfalvára 1930-ban tervezett kulturális befogadóteret a bukaresti építész, Victor Smigelschi. Jelentősebb változtatás a hatvanas években történt az épületen, majd azt egy 1995-ben bekövetkezett tűzvész súlyosan megrongálta. Ezt követően 2012-ig romantikus maradványaiban várta, hogy felújítsák.

A felújítási terveket a Vlad Sebastian Rusu építész iroda készítette. Az újratervezés középpontjában egy többfunkciós előadótér áll, melyet többek között a természetes fénnyel való megvilágítás lehetőségei tesznek különlegessé és rugalmassá.

Az építészek szerettek volna hozzáférni Victor Smigelschi eredeti terveihez, de a nagyterem kialakításáról sajnos nem találtak információt. A téglafalak, a tető fémszerkezete és az álmennyezet ugyanakkor így is a múltra reflektálnak: a tűzvészben való megrongálódást idézik fel, ami ugyanolyan fontos emlék, mint a palota kezdeti tündöklése.

PACE X HYPEANDHYPER című sorozatunkban hétről hétre bemutatunk egy-egy munkát a kelet-közép-európai régió kiemelkedő kortárs középületei közül. 

PACE | Web | Facebook

BME Középülettervezési Tanszék | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük