fbpx
Nyomj Entert

Lelket adni a papírnak | Porigami

A cseh Porigami stúdióban készülő papírművek távol állnak a szokványos képeslapok, üdvözlőkártyák világától. Kísérletezés a térrel, a fénnyel, a papír anyagszerűségével és mozgásával – az aprólékos, egyedi motívumokkal díszített termékeket a nemzetközi márkák is kedvelik, Tereza Hradilková pedig töretlen lelkesedéssel tervezi a szebbnél szebb darabokat. A márka alapítójával beszélgettünk!

Aranyszínű, fénylő fenyőerdő sziluettjét követő, harmonikaszerűen félbehajtott papír, melyet apró lyukakból kirajzolódó csillagképek díszítenek. Ilyen és ehhez hasonló képeslapok, üdvözlőkártyák, meghívók és papírinstallációk készülnek nagy-nagy odafigyeléssel a cseh Porigami műhelyében, melyet Tereza Hradilková indított néhány évvel ezelőtt. Tereza építészetet tanult, majd 2007 és 2013 között Ázsiában élt, itt kezdett el kísérletezni a papírral.

„A férjem történelemtanár, a munkája miatt kerültünk Tokióba, majd Hongkongba. Amíg az újszülött fiammal otthon voltam, hobbimmá vált a papírral való játék. Tokió egyik könyvtárából kölcsönöztem a témával kapcsolatos könyveket, elkezdtem kísérletezni a papírvágással, az origamival és a kézzel készült nyomdákkalmondja Tereza, aki ezt követően Hongkongban üdvözlőlapokat tervezett, terveivel pedig gyártókat és kiadókat keresett meg.

„Néhányan érdeklődtek a terveim iránt, de nem tudták, hogyan lehetne gyártani őket, ezért úgy döntöttem, magam kutatok tovább, így fedeztem fel a lézervágást” – meséli.

Lézervágás, hajtogatás és egyedi nyomdázás – a Porigami-munkáknak sajátos karaktert adnak a technikák, melyek által megszületnek az áttört mintázatú, téri elemek. A Porigami csapata megmozgatja a papírt és mélységet ad annak, miközben nagy figyelmet fordít a megfelelő típusú és minőségű papír kiválasztására is. A Porigami képeslapok és üdvözlőkártyák nem csupán egy kedves emlék vagy esemény lenyomatai lesznek, hanem dekoratív tárgyak is.

„A papír viszonylag olcsó, könnyen hozzáférhető és jól lehet vele kreatívan dolgozni, például háromdimenziós formákat alkotni egy kétdimenziós lapból. A papírral való alkotás nagyon intuitív tud lenni – nem kell, hogy mindig nagyon precízen bánjunk vele, akár úgy is formálható, mint az agyag. Már egy hajtás is elég” – mondja Tereza, és felvezeti a készülőben lévő könyve címét (One Fold is Enough) is, amely az A4-es lapok hajtásáról fog szólni.

A webshopban és a termékeket forgalmazó üzletekben megjelenő munkák mellett egyedileg tervezett papírmunkákat is lehet a Porigaminál rendelni. A márkát gyakran keresik meg kisvállalkozások és világmárkák is – többek között készítettek már üdvözlőlapokat a hideandseek-nek, a Preciosa cseh vállallatnak, számos intézménynek, mint például a Prágai Nemzeti Színháznak és a Rudolfinumnak, és a Porschénak is.

Tereza kedvenc munkái között említi még a Lane Crawfordnak, illetve a prágai Laufen showroomnak készült installációit, valamint az Albatros mediának készített pop-up gyermekkönyveket is. Elmondása szerint a jövőben a papírinstallációk és a pop-up könyvek világában szeretne elmerülni.


Porigami | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük